Hlavní obsah

Schwarzenberg loni dlužil přes 13 miliónů korun

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve Sněmovně se tradičně mezi rekordmany ve výši vedlejších příjmů objevuje vicepremiér, ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Také loni na nich získal téměř 14 miliónů korun. Tak, jak má nejvíce příjmů, přiznal i nejvyšší dluh - koncem loňského roku jeho hypotéka činila 13,2 miliónu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Druhý nejvyšší vedlejší příjem zveřejnil šéf zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Z 12,7 miliónu korun činilo 11,4 miliónu vypořádání dědictví po matce. Na třetí příčce je Vít Bárta (VV), jemuž 9,96 miliónu vynesla splátka za akcie ABL Investment SE.

Schwarzenberg loni opět jako roky před tím pokračoval ve skupování pozemků, loni jich získal 24 v hodnotě více než půl miliónu. Investoval i do státních cenných papírů, vložil do nich téměř milión.

Nejdražší pozemek pořídila Němcová

Největším zdrojem jeho vedlejších příjmů jsou pronájmy. V ČR mu vynesly 10,7 miliónu, v Rakousku to byly téměř dva milióny a nejmenší částkou mu přispěli nájemci v Německu - necelých 75 tisíc korun. Důchody, které pobírá v Německu a Rakousku, činí dohromady 563 682 Kč. Schwarzenberg nejen že pozemky kupoval, měnil či získával rozhodnutím o vlastnictví, ale také prodával. Za jeden utržil více než půl miliónu.

Za užívání ochranné známky zkasíroval 75 tisíc korun, věcné břemeno mu vyneslo 47 tisíc a na dotacích získal 39 tisíc korun.

Nejdražší pozemek si loni spolu s manželem pořídila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Zaplatili za něj 1,75 miliónu korun. Na pozemcích naopak vydělala Jana Kaslová (TOP 09), které za ně loni získala 1,8 miliónu korun.

Kaslová, která během svého působení ve Sněmovně stihla porodit již dvě děti, ve svých příjmech uvádí i porodné a mateřskou. Zatímco více než 80 tisíc korun, které obdržela v roce 2010, poskytla na charitativní účely, u loňských 155 tisíc korun již poznámka o tom, že by opět šly na charitu, chybí.

Orient expres nebo kolo?

K největším investorům do cenných papírů patřil loni Šťastný, který do fondů vložil dva milióny korun. Velkým investorem byl loni i ministr zdravotnictví Leoš Heger, který koupil za půl miliónu státní dluhopisy a za více než milión eurobondy.

Vedle dědictví měl vedlejší příjmy Šťastný především ze svého podnikání, již roky působí jako poradce pro firmu ASPEN sport, což mu loni vyneslo 600 tisíc. Dalších 324 tisíc získal za členství ve statutárním orgánu Pražské služby a jako člen správní rady VZP si přišel na 276 tisíc korun.

Jeho otec mu daroval luxusní náramkové hodinky za 180 tisíc korun. Luxusními hodinkami - jen o třicet tisíc levnějšími - byl obdarován i šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Originální dar dostal Bárta, když od své manželky Kateřiny Klasnové (VV), která si loni na pronájmu bytu přišla bokem na 144 tisíc korun, obdržel jízdu Orient Expresem za 119 tisíc korun. Na oplátku od svého manžela dostala jízdní kolo za 48 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám