Hlavní obsah

Bouřky se znovu vrátí, a na Moravu i vedra

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od čtvrtečního večera se nad Českou republiku znovu vrátí bouřky doprovázené místy vydatnými srážkami, silným větrem a ojediněle i kroupami. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou bouřky hrozit až do pátečního večera. Na východě území budou do podvečerních hodin panovat i velmi vysoké teploty. Již ve středu večer hrozí silné bouřky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Letecké záběry řádění stoleté vody Video: Prima FTV

 
Článek

"Ve čtvrtek odpoledne a večer, v noci na pátek a během pátku se na našem území obnoví bouřková činnost. Očekáváme tvorbu lokálně silných bouřek, které budou doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny až kolem 50 milimetrů, silnými nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině a ojediněle i kroupami," upozornili meteorologové.

Výstraha platí od čtvrtečního poledne do páteční 22. hodiny pro celou republiku.

Zároveň meteorologové upozornili, že v Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji budou po oba následující dny maximální teploty stoupat k 31 až 35 stupňům Celsia.

Klatovskem se přehnala stoletá vodaVideo: Prima FTV

Přívalové srážky mohou způsobit rozvodnění menších toků i zatopení sklepů a níže položených míst, jak k tomu došlo v noci na středu na Klatovsku. Nejhorší situace byla v Kocourově a Mochtíně, kde rozvodněné potoky zaplavily desítku domů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V úterý odpoledne napršelo v Hradci Králové minimálně 25 milimetrů vody. Mnohé z městských kanálů návaly vody nezvládaly, zatopen byl například průjezd pod železnicí v městské části Věkoše.

Vydatné srážky se v úterý objevily rovněž v Královéhradeckém kraji, kde místy napršelo až 60 milimetrů srážek. Vedle popadaných stromů a zatopených sklepů zasahovali záchranáři rovněž u muže, do něhož udeřil blesk. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám