Hlavní obsah

Muže na Hradecku zasáhl blesk, přes noc v kraji napršelo i 60 milimetrů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, lž, val

Úterní odpolední a noční bouřky doprovázené prudkými lijáky způsobily řadu problémů po celé republice. Hasiči museli na mnoha místech zejména odčerpávat vodu, například ve Velkém Dřevíči na Náchodsku jí napršelo 66 litrů na metr čtvereční. V nedalekých Smiřicích to bylo 52 litrů, v Hradci Králové 40 litrů. Na Hradecku zasáhl blesk muže.

Zatopený Hradec Králové po bleskové povodni

 
Článek

Zásah přežil, při příjezdu záchranářů byl při vědomí. "Odvezli jej do hradecké fakultní nemocnice na pozorování," uvedl pro ČTK mluvčí krajských záchranářů Tomáš Ježek.

Hasiči měli 150 výjezdů

K více než 70 případům spojeným s úterní odpolední bouřkou vyjížděli dobrovolní i profesionální hasiči v Hradci Králové a blízkém okolí. Další čtyři desítky výjezdů se uskutečnilo na Náchodsku. „Lze očekávat, že v celém Královéhradeckém kraji se mohlo jednat o přibližně 150 zásahů,“ uvedla mluvčí krajského záchranného sboru Martina Žahourková.

Převážně se jednalo o čerpání vody, ale například u Předměřic nad Labem popadaly dráty vysokého napětí na silnici první třídy z Hradce Králové na Náchod. Na Rychnovsku u obce Janov hasiči odstraňovali z komunikace padlý strom a u Dobrušky odklízeli bahno ze silnice první třídy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V úterý odpoledne napršelo v Hradci Králové minimálně 25 milimetrů vody. Mnohé z městských kanálů návaly vody nezvládaly, zatopen byl například průjezd pod železnicí v městské části Věkoše.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Vyplavená domácnost v Třebechovicích

Problémy byly i na železnici. Zpoždění řady vlaků způsobila porucha světelné signalizace na některých přejezdech, například v Hořicích a Jinolicích na Jičínsku. Nejvíce poruch bylo na Náchodsku. Až do nočních hodin se opravovala signalizace na trati mezi Smiřicemi a Jaroměří a Jaroměří a Malými Svatoňovicemi.

Na Pardubicku hořely stromy

Bouřka s přívalovým deštěm zasáhla v úterý po 15:30 i Pardubický kraj. „Hasičské vozy profesionálních a dobrovolných hasičů se postupně rozjely do Lázní Bohdanče, Rybitví, Stojic a Starého Mateřova. Ve třech případech se jednalo o čerpání vody ze sklepních prostorů, v Bohdanči na sídlišti pak vodu hasiči odčerpávali ze dvou výtahových šachet,“ řekla mluvčí Vendula Horáková.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči na Pardubicku vyjížděli k několika spadlým stromům.

Hasiči vyjížděli také do Lázních Bohdaneč k hořícímu stromu, do kterého udeřil blesk. Další hořící strom po zásahu bleskem hasiči uhasili ve Starém Mateřově. Na několika místech kraje vyjížděli také k likvidaci popadaných stromů.

V jižních Čechách se bouřka přehnala přes všechny okresy

Napilno měli i jihočeští hasiči, kteří od úterního poledne do půlnoci vyjeli k 26 zásahům spojeným s následky bouřky. „Přestože se bouřka přehnala přes celé území kraje a zasažena byla území všech okresů, nebyla situace z pohledu hasičů nijak dramatická,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Hasiči ve většině případů odklízeli spadlé stromy z vozovek, vyjížděli také k celkem čtyřem požárům, jejichž příčinou byl úder blesku. Podle mluvčí se ale nejednalo o významné události, při nichž by vznikly vysoké škody.

Naopak velké problémy způsobil déšť na západě země, kde také meteorologové v úterý vyhlásili stav povodňové bdělosti. Například v Kocourově na Klatovsku voda z místního potoka zatopila více než desítku domů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám