Hlavní obsah

Blažek: Státní zástupci by neměli mít pravomoci bez kontroly

Nejvyšší státní zástupce nemůže rozhodovat o jmenování vedoucích pracovníků bez souhlasu ministerstva spravedlnosti. V úterý to po svém uvedení do funkce řekl nově jmenovaný ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dodal, že funkci šéfa žalobců nebude vždy zastávat Pavel Zeman, kterého si váží, a rozhodovací pravomoc proto musí být u státních zástupců vyvážena kontrolou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Blažek, který ve vládě nahradil Jiřího Pospíšila (ODS), zdůraznil, že ministerstvo je státnímu zastupitelství nadřízené v rámci moci výkonné.

Například jmenování šéfa připravovaného protikorupčního státního zastupitelství by tak podle něj nemělo být v moci pouze jednoho žalobce.

"Pokud jde o jmenování funkcionářů, budu velmi obezřetný v tom, aby tato pravomoc byla výlučně samostatná pouze ve sféře státního zastupitelství," prohlásil Blažek. Nejvyšší státní zástupce podle něj nemůže rozhodovat o jmenování vedoucích pracovníků bez souhlasu úřadu. Dodal, že funkci šéfa žalobců nebude vždy zastávat Pavel Zeman, kterého si váží. Následně v nadsázce dodal, že pokud by se do této funkce dostal člověk typu Reinharda Heydricha, mohl by následně svévolně jmenovat kohokoliv, aniž by byl jakkoliv kontrolován.

Kompetence nejvyššího státního zástupce proto podle Blažka musí být vyvážené a musí být nastavené tak, aby je nemohl nikdo zneužít. "Demokracie je mimo jiné o tom, aby znemožňovala legální postupy těm, kdo nechtějí být demokratičtí," uvedl. Podle něj je nutné vytvořit instituci, kde budou fungovat "brzdy a vyvažování".

Zeman ČTK prostřednictvím své mluvčí Heleny Markusové vzkázal, že nyní nebude vystoupení nového ministra jakkoli komentovat. Počká prý až na osobní setkání s Blažkem a na to, až prodiskutují veškeré důležité otázky.

S Bradáčovou nepůjdu na společenskou objednávku

Blažek se také vyjádřil ke jmenování Lenky Bradáčové na post pražské vrchní státní zástupkyně. O tom, proč navrhl právě ji, chce mluvit se Zemanem. Chce se setkat i s ní.

Řekl, že ji zná jen z médií a nic proti ní nemá. Dodal však, že "nepůjde na společenskou objednávku, kdy je málem povinen její jmenování udělat". Nehodlá se prý vzdát svých pravomocí. "Opakuji, a budu vám to říkat mockrát, podřízený je Pavel Zeman ministerstvu spravedlnosti. Je to člověk, kterého si vážím, ale určitě nebudu rukou státního zastupitelství, protože to je principiálně špatně," řekl.

Místopředsedu ODS Blažka v úterý do funkce ministra spravedlnosti jmenoval prezident Václav Klaus. Jeho předchůdce Pospíšila minulý týden náhle odvolal premiér s odůvodněním, že nechtěl dostatečně šetřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám