Hlavní obsah

Policie zatýkala v budově ROP Severozápad, opět zadržela i Kušnierze

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík, Aleš Pelikán

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) rozjeli v úterý ráno podle zjištění Práva přímo v budově dotačního úřadu Regionální rady Severozápad (ROP) v Ústí nad Labem razii. Zatkli čtyři lidi. Podle informací Novinek.cz jsou mezi zadrženými bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz, vedoucí územního odboru Irena Kotlanová a právník úřadu Jan Martinovský.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kanceláře v úřadu ROP Severozápad policisté v červnu zapečetili.

Článek

Jak se Právu podařilo zjistit, policisté zatkli hned několik lidí podezřelých ze zneužití evropských dotací a pravomocí úřední osoby.

Informace Práva o úterním zátahu potvrdil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podle něj policie zadržela a obvinila čtyři osoby - tři muže a jednu ženu. "Je to pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů evropských společenství,“ potvrdil Právu Hanták. Podle něj má zatčení souvislost s červnovou razií na úřadu. [celá zpráva]

Právu zatýkání potvrdila i ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová. Dva ze zadržených mají být zaměstnanci ROP Severozápad. Nyní se rozhoduje o uvalení vazby.

To, že policisté odvedli dva pracovníky přímo z budovy Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, potvrdila Právu jeho mluvčí Marcela Klíchová. "Policisté odvedli dva pracovníky úřadu, už odešli. Byla to rychlá akce, žádné podrobnosti zatím nevíme,“ řekla Klíchová.

Bývalý ředitel Kušnierz byl kvůli machinacím s dotacemi zadržen již loni v březnu. Spolu s dalšími pěti lidmi skončil ve vazbě. Na svobodu byl propuštěn až téměř po roce. Nyní před soudem čelí obžalobě z korupce. [celá zpráva].

Policie provedla razii v sídle úřadu začátkem června. Policisté si odnesli dokumentaci ke čtyřem projektům a zálohy ze serverů, řekl po razii ředitel úřadu Pavel Markvart. Ten podle informací Práva mezi zatčenými není.

Reklama

Výběr článků

Načítám