Hlavní obsah

Nelegální stahování filmů z internetu je pro mladé Čechy sportem

Právo, jp
Praha

Filmový průmysl bude muset změnit svou obchodní strategii, pokud chce obstát v současné době fenoménu rozvoje internetu a nepropadnout v boji s nelegálním stahováním.

Foto: Profimedia.cz

Podle Jana Svěráka je u nás stahování filmů založené na prestiži, která by zmizela, kdyby byla všeobecná dostupnost filmů na počítačích za mírnou, slušnou cenu.

Článek

Škody vzniklé nelegálním šířením a stahováním audiovizuálních materiálů jsou nyní vyčísleny na více než 2,6 miliard korun, ztráty pro české filmy činí asi 610 miliónů korun.

To je snad jediné, na čem se v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce vysílaném živě z dějiště MFF v Karlových Varů, shodli americký režisér a šéf americké odborové organizace režisérů Taylor Hackford (manžel herečky Helen Mirrenové), režisér Jan Svěrák a předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Podle Jana Svěráka je u nás stahování filmů založené na prestiži, která by zmizela, kdyby byla všeobecná dostupnost filmů na počítačích za mírnou, slušnou cenu. Padaly cifry 35 i 80 korun. Svěrák si najal studenty, aby na internetu kontrolovali jeho film Kuky se vrací a upozorňovali ho, kde „visí“ nelegálně. Pak činil příslušná opatření. „Nechtěl jsem být za blba“, řekl v pořadu.

Bartoš stále jen a jen dokola upozorňoval, že snaha o legislativní monopol, jakým je pokus o mezinárodní smlouvu ACTA, jde proti právu na svobodné šíření informací a soukromí člověka a že jim nejde o stahování.

Svěrák chtěl, aby „piráti“ nabídli řešení, když se etablují jako politická strana. „Takhle se dál nedostaneme. Zkuste vymyslet způsob, jak si zachovat svou svobodu a nezasahovat do svobod našich (tvůrců filmu),“ navrhl Svěrák. „Proč by měl politik vymýšlet obchodní strategii,“ oponoval Bartoš. „Protože křičet umí každý,“ řekl viditelně docela naštvaný Svěrák.

Reklama

Výběr článků

Načítám