Hlavní obsah

Školy rozdaly vysvědčení, miliónu dětí začínají prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy v pátek rozdávaly vysvědčení, výsledky celoročního snažení se tak dozvědělo více než 1,1 miliónu žáků základních a středních škol i konzervatoří. S předáváním vysvědčení pomohl i ministr školství Petr Fiala, který se vydal do Základní školy Grafická na pražském Smíchově. Od soboty začíná dětem dvouměsíční volno.

Prvňáci ze ZŠ Londýnská v Praze přebírají své historicky první vysvědčeníVideo: Novinky

 
Článek

"Dětem je potřeba především pogratulovat k tomu, že ukončily další rok školy, a samozřejmě bych jim popřál příjemné prázdniny, to je to nejdůležitější," nechal se slyšet Fiala, který rozdával vysvědčení ve třetí třídě. Když se paní učitelka dětí zeptala, kdo by chtěl do školy chodit i o prázdninách, většině žáků okamžitě vystřelila ruka nahoru, což překvapilo i samotného ministra.

V jílovické základní škole na Českobudějovicku se netrpělivě těšilo na prázdniny přes dvě desítky dětí od první do páté třídy. Třeťáci Šárka Bohdalová a Jakub Květoň mohli být navíc spokojeni i se známkami. Oba mají na vysvědčení samé jedničky a Šárka si ještě odnáší ředitelskou pochvalu. „Hlavně, že už jsou ale prázdniny. Moc se na ně těšíme,“ svorně Právu tvrdili oba školáci a jejich kamarádi v lavicích jim souhlasně přikyvovali.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Šárka Bohdalová a Jakub Květon se prohlíží vysvědčení se samými jedničkami

„Letos byly děti nějak zvlášť hodné, nebo to bylo tím, že jsme byli málo přísní, ale kázeňských přestupků bylo minimum a není ani jediná dvojka z chování,“ chválila děti ředitelka Marie Kadlecová.

Prázdniny budou letos delší

Mnoho dětí zamířilo po předávání vysvědčení i s rodiči do cukráren, hračkářství nebo pro jinou odměnu za hezké známky. Pro jedničkáře připravily vstup zdarma třeba pražská nebo jihlavská zoo, zábavné programy pro děti se v pátek a o víkendu konají také v řadě muzeí, hradů a zámků.

Školy čekají v létě hlavně rekonstrukce. Některé se pustí do odstraňování nebezpečných azbestových vláken, která se vyskytují hlavně v panelových školách. Jinde se bude malovat nebo se budou vyměňovat okna.

Do lavic se děti vrátí v pondělí 3. září, letošní prázdniny tak budou mít delší o tři dny.

"Probíhá diskuze o změněné podobě státní maturity, snažíme se dokončit i reformu regionálního školství," nastínil Fiala, jaké změny by mohly nastat v příštím školním roce. Dodal ale, že nechce děti ani učitele strašit, pro školy je prý hlavní stabilita.

Reklama

Výběr článků

Načítám