Hlavní obsah

John byl potvrzen ve funkci předsedy VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radek John byl v sobotu na volební konferenci Věcí veřejných ve Znojmě potvrzen předsedou strany. Ve svém úvodním projevu zdůraznil, že jsou to právě VV, které mají podíl na "rozhýbání" boje s korupcí. Konference potvrdila i tým místopředsedů, které si John vybral.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda VV Radek John a s Kateřinou Klasnovou

Článek

"Bereme to s velkou pokorou, víme, že máme spoustu práce," řekl John v děkovném proslovu těsně po vyhlášení výsledku volbu delegátů konference. Následující období označil jako "druhý poločas" pro VV ve vysoké politice.

Staronový předseda obhájil svou pozici v elektronické přímé volbě, v níž mu dalo hlasy 42 procent registrovaných příznivců strany. Druhá Kateřina Klasnová získala 40 procent hlasů. Vedoucí duo strany tak má podle Johna dostatečně silný mandát.

VV svou účastí ve vládě podle Johna přispěly k nastartování boje proti korupci, v jehož důsledku byl kvůli podezření z korupce zatčen středočeský hejtman David Rath (ČSSD) a policie žádá Sněmovnu i o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) kvůli některým nákupům, které vedení resortu učinilo v době jejího šéfování ministerstvu, uvedl John.

VV se snaží nabrat nový vítr poté, co stranu opustila část poslanců v čele s vicepremiérkou Karolínou Peake, kteří později založili novou politickou stranu. VV následně přešly do opozice.

Nový program připraví Bárta

Delegáti rovněž schválili změny stanov a pověřili Víta Bártu přípravou nového stranického programu.

Předsedu a předsednictvo  strany bude nově vybírat republiková konference nikoli véčkaři, tak jako dosud. "V diskuzi se delegáti shodli na tom, že je třeba posílit pozici straníků. Véčkaři budou moci hlasovat o programu, ne o personáliích,“ vysvětlil John.

Reklama

Výběr článků

Načítám