Hlavní obsah

Ratha zřejmě na kandidátce ČSSD nahradí Moravčíková nebo senátor Řihák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O první místo na kandidátce středočeské ČSSD do podzimních krajských voleb, které se uvolnilo po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha, svedou boj nejméně dva lidé. Vedle nynější hejtmanky Zuzany Moravčíkové projevil zájem o post volebního lídra senátor a příbramský starosta Josef Řihák.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Hejtmanka Zuzana Moravčíková

Článek

Někteří sociální demokraté by v čele kraje rádi viděli i náměstka kladenského primátora Zdeňka Syblíka. Z jeho strany však ještě nezaznělo konečné rozhodnutí, zda se o post v čele kandidátky bude ucházet.

Řihák naopak potvrdil, že má o kandidaturu zájem. "Myslím si, že je to i povinnost, aby to někdo vzal a dal konečně dohromady. Musíme se sjednotit. Nezáleží tolik na lídrovi, ale na celé kandidátce. Ano, přijal bych to a zvedl bych tuto hozenou rukavici," řekl ve čtvrtek. Pokud by ale uspěl nejen v nominačním procesu, ale také u voličů a povolební jednání mu vynesla hejtmanské křeslo, musel by odstoupit z funkce starosty.

Půjde o dvě až tři jména

Zájem už projevila i současná hejtmanka Moravčíková, kterou by v čele kandidátky rád viděl její náměstek pro dopravu Robin Povšík."Myslím si, že Zuzana Moravčíková odvádí dobrou práci, je slušná a má velkou šanci volebním lídrem být," uvedl Povšík. Jejím kritikům naopak vadí, že Moravčíková dříve řídila kraj spolu s Rathem a po jeho zatčení odmítla rezignovat.

Řihák míní, že kandidátů nakonec může být více, klidně čtyři až pět na post volebního lídra a stejný počet na předsedu krajské organizace. "Nemyslím si, že bychom na tom byli personálně špatně," dodal. Oslovení sociální demokraté se ale vesměs shodli, že nakonec půjde jen o dvě jména - Moravčíkovou a Řiháka. Třetím možným kandidátem je Syblík, je ale otázkou, jakou má podporu u svých spolustraníků.

Středočeská ČSSD bude volit nové vedení na mimořádné konferenci 4. července, schvalování nové kandidátky je plánováno 12. července. Do konce tohoto týdne by měly vybrat kandidáty na lídra okresní konference ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám