Hlavní obsah

Policistů více nebude, Lessy Kubicemu ustoupil

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Petr Lessy ustoupil ze svého až dosud neústupného postoje a v příštím roce tak má být policistů méně než jím původně požadovaných 40 tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) a policejní prezident Petr Lessy

Článek

Právě tento návrh mu vláda minulý týden smetla ze stolu a šéf policie teď začal opatrně couvat. Ministrovi vnitra Janu Kubicemu podle informací Práva slíbil, že nový návrh bude více odpovídat ekonomickým (ne)možnostem resortu.

Ještě začátkem května přitom Lessy prohlašoval, že v jakémkoli nižším počtu by policie nemohla kvalitně fungovat. A bez zajímavosti není fakt, že bezprostředně po kompromisní dohodě Kubice zastavil řízení, které proti Lessymu vedl kvůli nedodrženým limitům na odměny pro podřízené a které mohlo policejního šéfa stát veškeré osobní příplatky. [celá zpráva]

Lessy nicméně jakýkoli výměnný obchod popřel s tím, že Kubice zkrátka uznal jeho argumenty. Mluvčí ministerstva Pavel Novák nechtěl důvody zastavení personálního řízení s Lessym komentovat, pouze uvedl, že Kubice se tak rozhodl po vzájemném jednání.

Mluvíme o úrovni zhruba 39 tisíc policistů.
policejní prezident Petr Lessy

Novák však potvrdil dohodu, že Lessy připraví nový návrh počtu policejních míst na příští rok, který by na rozdíl od toho předchozího měl ve vládě šanci na schválení.

„Domluvili se, že policejní prezident do konce července předloží systemizaci, která bude lépe reflektovat aktuální ekonomickou situaci resortu,“ řekl Právu Novák.

Dodal, že Lessyho návrh by měl také odrážet výsledky analýzy ministerstva vnitra, která bude posuzovat početní stavy policistů v dalších evropských zemích, a to ve vztahu k počtu obyvatel nebo vývoji kriminality.

Sám Lessy v neděli snížení počtu policistů na příští rok připustil s tím, že je to jedna z variant. „Mluvíme o úrovni zhruba 39 tisíc policistů,“ konstatoval Lessy. Zároveň ale doplnil, že konečné číslo bude záležet i na počtu policistů zařazených v rámci policejního školství.

Lessyho původní návrh přesahující hranici 40 tisíc policistů dříve otevřeně kritizoval premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že nejde o nepřekročitelné dogma. Lessy tehdy argumentoval, že v případě snížení počtu policistů by musela vláda zároveň říct, jaké úkoly už po policii nebude vyžadovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám