Hlavní obsah

Odtahy vozů v Praze podraží

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) opět avizoval, že město zdraží cenu za odtah aut, která tvoří překážku silničního provozu. Kolik se má místo současných 1300 korun platit a odkdy, ovšem nikdo neví. První den parkování odtaženého auta stojí 150 korun, další 200 korun, za nadzdvihnutí auta nad kanál při čištění ulic platí taxa 920 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

"Cena za odtah vozidla včetně zpětného odtahu a tzv. technického úkonu se od roku 2001 nezměnila, přestože vzrostly veškeré náklady související s odtahy vozidel. Proto jsme se rozhodli cenu navýšit," řekl Svoboda.

Jenže o ceně se podle mluvčí Správy služeb hl. m. Prahy, která má odtahy na starost,  stále jedná a radní nový výměr zatím neschvalovali. "Netuším, kdy skončí tato jednání," řekla Právu Petra Janatová. Šlo prý o to, aby se správa zbavila dodavatelských firem. Vypsala proto vlastní zakázku na nákup odtahových aut a radní souhlasili s novým postupem vymáhání pohledávek. Nové investice přitom nejsou podle Janatové hlavním důvodem, proč se odtahy zdraží.

Město prohrává soudní spory

V Praze se má změnit celá koncepce zajišťování odtahové služby. Dosud najímané soukromé firmy se na odtazích mají podílet jen minimálně. Město Praha zavede prodej pohledávek, u kterých je zřejmé, že jejich vymáhání není efektivní, oznámil magistrát po jednání radních.

"Po rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky a Ústavního soudu dochází k zamítnutí vysokého počtu vedených soudních sporů o vymáhání pohledávek. Zatímco dosud byla úspěšnost všech žalob více jak 90 %, nyní je tomu obráceně," řekl primátor.

Počet městem prohraných sporů razantně stoupá. V roce 2010 město přišlo o 616 tisíc korun, loni o více než 1,5 miliónu. A jen do letošního března město muselo zaplatit téměř milión korun. Lidé, kteří se o odtah soudí, zpravidla úspěšně argumentují nepřípustným zadržováním cizí věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám