Hlavní obsah

Opozice chtěla vyzvat středočeskou radu ČSSD k rezignaci, nedostala ale šanci

Právo, Novinky, val, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci středočeské ODS a Starostové a nezávislí (STAN) chtěli na pondělním mimořádném jednání vyzvat krajskou radu tvořenou výhradně členy ČSSD k rezignaci. ČSSD a KSČM vše ale smetla ze stolu a vůbec tyto návrhy neschválila do programu jednání. Funkce se měli členové orgánu vzdát kvůli kauze poslance Davida Ratha.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

„Nic se bohužel nemění, pořád vládne koalice ČSSD a KSČM,“ hodnotil to ministr zemědělství a bývalý hejtman a zastupitel ODS Petr Bendl.

Mimořádné jednání začalo v 10:00. Po polední přestávce se mělo dostat na volbu hejtmana. Kluby ČSSD a KSČM podle zjištění Práva deklarovaly, že podpoří Zuzanu Moravčíkovou (ČSSD). „Zuzana Moravčíková má naši podporu,“ potvrdila Právu předsedkyně klubu KSČM Jiřina Fialová.

Začátek v chaosu

Už na tiskové konferenci středočeské ODS, která se konala před zahájením jednání, avizovali zastupitelé orgánu v čele s Petrem Bendlem, že budou trvat na odstoupení rady. „Současná situace nemá obdoby,“ konstatoval předseda středočeské organizace ODS a ministr zemědělství Petr Bendl.

První problémy ale vznikly ještě před tím, než vůbec jednání začalo. Chaos vznikl v otázce, kdo má po zatčeném hejtmanovi Davidu Rathovi vůbec jednání řídit. Za Ratha byl krátce nato zvolen nový zastupitel Pavel Král.

Radní ČSSD Marcel Chládek ještě před volbou potvrdil, že se klub ČSSD dohodl na podpoře Zuzany Moravčíkové, která by se podle informací Práva měla stát hejtmankou. Stejně tak se klub ČSSD podle Chládka shodl na tom, že celá rada rezignovat nebude.

Prověřte financování, žádala ODS

Kromě odstoupení rady požadovala opozice také prověření financování kraje. ODS chtěla zjistit, jaké jsou skutečné dluhy kraje, stav účtů, kolik bylo za Ratha vyplaceno na odměnách nejrůznějším poradcům a právnickým kancelářím. „Máme podezření, že někteří právníci dokonce radili, jak zakázky manipulovat,“ uvedl zastupitel Dan Jiránek (ODS), podle něhož by měl kraj především zjistit škody, jaké vznikly kvůli působení „zločinecké bandy“ jak Jiránek označil skupinu kolem Davida Ratha.

Opozice také žádala odvolání Richarda Dolejše z komise pro rozvoj měst a obcí. „Byl to nejvěrnější a nejbližší Rathův spolupracovník, měl by být odvolán, aby neparticipoval na žádné funkci Středočeského kraje. Dolejš byl šedou eminencí všeho dění, měl nadstandardní podmínky, například přímo s hejtmanem Rathem propojenou kancelář,“ hodnotil Dolejše, který je šéfem středočeské ČSSD, zastupitel Jaroslav Král (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám