Hlavní obsah

Počet dotačních programů z Evropy musí být snížen, míní ministr Dobeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet operačních programů na čerpání evropských dotací by se ze současných 24 měl snížit na pět až sedm. V pořadu České televize to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Systém dotací z EU by se podle něj měl zároveň také zjednodušit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Článek

"Operačních programů bylo nastaveno příliš mnoho a jejich počet se musí výrazně snížit," řekl Dobeš.

Česká republika má v současnosti kvůli nesrovnalostem u evropských dotací problémy s jejich vyplácením. Praha musí nyní zpracovat a zaslat do Bruselu informace a českými úřady provedené audity. V červnu a v červenci vše prozkoumají evropští experti a Evropská komise oznámí další postup.

Obnovení plateb z Bruselu by nemuselo být plošné, podle Dobeše by ale potíže s dotacemi neměly například negativně ovlivnit plán rekonstrukce dálnice D1. Podle něj ministerstvo dopravy udělá maximum pro to, aby certifikace dotačních projektů v Bruselu dopadla dobře.

Hašek volá po stanovení národních priorit

Místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek uvedl, že zástupci vlády a opozice by měli spolu jednat o tom, jež dotační projekty mají prioritu. "Česká republika může jinak přijít o stovky miliard korun. Pojďme najít národní priority, na kterých se dohodneme a přesvědčíme Brusel, aby ty prostředky do ČR přišly," řekl Hašek v České televizi.

V období let 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj získat 776,1 miliardy korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily do konce letošního března příjemcům dotací 327 miliard korun.

Prvním místem, kam v Česku kvůli problémům s dotacemi zamíří auditoři EK, se v pondělí 4. června stane Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem. V červenci auditoři z Bruselu přijedou prošetřit nakládání s dotacemi také v programech Doprava a Životní prostředí. Též v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit. Zástupci EK dorazí na ministerstvo životního prostředí a dopravy 9. července, kontrolovat budou do 13. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám