Hlavní obsah

Jaké jsou znalosti páťáků a deváťáků? Začala generálka plošného testování

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

První celoplošná generální zkouška plošného testování žáků 5. a 9. tříd základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií odstartovala v pondělí ráno. Projektu se zúčastní přes 170 tisíc žáků na více než 3500 škol.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Testování potrvá až do 8. července. Generálka má prověřit testovací systém, který se naostro rozjede v roce 2014.

Žáci budou prostřednictvím počítačů skládat zkoušky z českého jazyka, matematiky a jednoho cizího jazyka. Podle garanta tvorby testových úloh Petra Suchomela je výchozí variantou angličtina, někteří žáci zvolili též francouzštinu nebo němčinu. Výsledky se žáci dozvědí ihned po dopsání testu.

Většina učitelů se k testování staví pozitivně

Spuštění projektu předchází rozsáhlá příprava, která zahrnovala vyvinutí speciální aplikace.

„Tak velká elektronická testovací masa tu ještě nebyla,“ upozornil ředitel odboru ICT České školní inspekce Kamil Melichárek. Nevyloučil proto, že se při generální zkoušce vyskytnou komplikace. Kvůli testování si školy nainstalovaly do svých počítačů speciální aplikace, které byly vytvořené tak, aby bez problémů běžely i na starých počítačích. Podle Melichárka tak ani na jedné škole nemuseli kvůli novince dovybavovat učebny.

Ústřední inspektorka školské inspekce podotkla, že se jedná o první podobné celoplošné testování. „Zúčastní se jej 3 661 škol a 170 887 žáků,“ uvedla.

Podle ní se většina učitelů staví k testování pozitivně. „Jsou zde ale i obavy, aby výsledky testů nebyly použity proti nim nebo proti škole,“ připustila, ale ujistila pedagogy, že inspekce má jiné kontrolní nástroje a k hodnocení škol tedy nebude docházet výhradně na základě srovnávacích testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám