Hlavní obsah

Jen polovina ze sedmi miliónů měla patřit Rathovi

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro poslance ČSSD a dnes už bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha byla podle informací Práva určena jen polovina ze sedmi miliónů korun, které policie našla při jeho pondělním zatčení. Vyplývá to z usnesení detektivů o zahájení Rathova stíhání kvůli korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Komu měl hejtman předat druhou půlku, to prý zatím nikdo neví. Ústecký soudce ve středu v budově protikorupční policie v Praze rozhodl o vzetí Ratha do vazby, a to pro všechny tři možné vazební důvody – mohl by ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování, utéci před možným vysokým trestem nebo pokračovat v trestné činnosti.

Rath je umístěn ve vazební věznici v Litoměřicích. U ostatních sedmi obviněných bude soud rozhodovat až ve čtvrtek.

Pod podlahou 30 miliónů

Téměř zlatý poklad v podobě více než 30 miliónů korun nalezli policisté při domovní prohlídce ukrytý ve skrýši pod podlahou v domě patřícím Kateřině Pancové v Rudné u Prahy.

To však nebylo vše, co v domě detektivové objevili. Kromě toho našli i kulovnici. Nešlo o samopal, jak se objevilo v některých médiích, nýbrž zřejmě o loveckou zbraň. Dozorující státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k nálezu odmítla jakkoli vyjadřovat, a tak odkud peníze pocházejí, zůstává nejasné.

Právo také zjistilo, že Rath dostal peníze v krabici, do níž se běžně vejde šest lahví vína. Zatímco sedm miliónů v pětitisícových bankovkách váží zhruba 1,4 kilogramu, stejnou váhu má jen jedna láhev s vínem o obsahu 0,75 litru, ale poslanec dostal box na šest láhví, který by měl tedy vážit přes osm kilo.

Pokud tedy Rath podle svého úterního vyjádření počítal s tím, že v krabici jsou láhve a žádné úplatky, musel by hned na první dotek poznat, že box váží mnohem méně, než by měl.

Každý pije jiné víno

U samotného předání krabice s penězi byli podle zjištění Práva jen tři lidé – Rath, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec ODS Petr Kott.

Rath policistům vypověděl, že byl v jejich domě v Rudné u Prahy pouze na přátelské návštěvě a že mu tam Pancová dala zmíněný box s vínem. Dokonce to policistům doprovodil příběhem týkajícím se právě vína.

Rath s Pancovou údajně mají rádi každý jinou barvu vína – jeden červené, druhý bílé. Dohodli se prý tedy na tom, že když Rath kdykoli od kohokoli dostane druh vína, který nepije, věnuje ho Pancové a naopak. A právě pomocí této historky hejtman policistům vysvětloval důvod, proč dostal od Pancové víno.

Fakt, že se Rath nechal chytit na ulici přímo s krabicí plnou peněz, okomentoval Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem: „Oni si všichni byli jisti tím, že na ně nikdo nepřijde, a že jsou tedy beztrestní.“

Server iDnes uvedl, že Rath měl při pondělním zatýkání u sebe revolver a teleskopický obušek. Zatímco tyto věci po vyzvání policii okamžitě vydal, s krabicí se zdráhal. „Tu vám nedám,“ řekl prý poslanec policistům.

Teprve poté, co jej jeden z policistů chytil za rameno a pohrozil mu použitím donucovacích prostředků, poslechl. Podle informací Práva však nebyl ozbrojen takto důsledně a neměl u sebe obě tyto zbraně. [celá zpráva]

Rath vypovídal, ostatní to odmítli

Rath jako jediný ze všech osmi obviněných při výslechu vypovídal, a to velmi podrobně a několik hodin, mimo jiné i o svých zásluhách na ušetření mnoha miliónů korun pro Středočeský kraj. Ostatní obvinění podle informací Práva během středy vypovídat odmítli.

Jak se Právu podařilo zjistit, vyšetřovatelé protikorupční policie začali celý případ rozplétat loni v listopadu. Původně vůbec neměli v hledáčku samotného Ratha, nýbrž firmy ucházející se o zakázky středočeských nemocnic a kraje i osoby, které se staraly o tendry i peníze pocházející z eurofondů.

Na některé z nich policisté nasadili jak odposlechy, tak sledovací tým, díky čemuž nyní mají přesně na dny i dokonce na hodiny zmapovanou činnost některých obviněných. Až počátkem letošního roku jim v rámci prověřování vyskočilo mezi podezřelými i Rathovo jméno.

Detektivové podle zjištění redakce obvinili podezřelé celkem kvůli čtyřem různým zakázkám. Největší se týká rekonstrukce buštěhradského zámku, která stála i s pomocí evropských dotací bezmála 215 miliónů korun.

Podle serveru Aktuálně.cz mělo přitom jít na úplatky až 24 miliónů, což je o málo víc než deset procent z ceny zakázky. Právě v souvislosti s tímto projektem je obviněn Rath, a to z přijetí zmíněného sedmimiliónového úplatku. Jde přitom podle zjištění Práva zatím o jediný skutek, který mu policie klade za vinu, i když i tak by za něj mohl ve vězení strávit až dvanáct let.

Společně s Rathem jsou za Buštěhrad stíháni za korupci údajně i Pancová s Kottem a dále šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, majitelka další stavební společnosti FISA Ivana Salačová a rovněž Lucie Novanská z expertní firmy ML Compet, která pro hejtmanství připravovala a servisně zajišťovala některá výběrová řízení.

Bušina prý pomohl policii

Jde o společnost, která před lety patřila pod jménem EPG bývalému náměstkovi středočeských krajských nemocnic Filipu Bušinovi, jenž měl blízko k Rathovi. Sám sice čelí obvinění kvůli stamiliónovým daňovým únikům, nicméně právě on prý pomohl policii s rozkrýváním korupčních praktik nynějších obviněných. Bušina to ale popírá.

Druhá podezřelá zakázka se týká kladenské nemocnice, respektive jejího domova důchodců. V ní figuruje podle informací Práva jako obviněný například zástupce firmy Puro Clima, která měla nemocnici dodat vybavení.

O třetí zakázce dosud nikde nepadlo ani slovo. Právo zjistilo, že jde zřejmě o předražený nákup stomatologického robota pro jednu ze středočeských nemocnic v řádech miliónů korun. Jeho dodání podle informací redakce zařizovala společnost Brown Medical, jejíž zástupce je také obviněn.

Poslední projekt, který klade policie některým z podezřelých za vinu, se týká rekonstrukce budovy gymnázia v Hostivici. V této obci bydlí i Rath. Zde je údajně obviněna opět Salačová z firmy FISA, která se stejně jako v případě buštěhradského zámku podílela na opravě objektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám