Hlavní obsah

Kauza zastaví vzestup ČSSD, myslí si politologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kauza Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku, znamená pošpinění sociálních demokratů, jež by mohlo závažně ovlivnit podzimní krajské volby. Mohlo by dojít také k převážení tzv. haškovského křídla uvnitř strany. Shodují se na tom někteří čeští politologové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva David Rath, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc

Článek

Zatímco se ČSSD v posledních předvolebních průzkumech držela na vrcholu, případ jejího obviněného hejtmana by mohl hvězdný vzestup zastavit. „V tuto chvíli to může oslabit její vzestup preferencí, který byl patrný v poslední době,“ myslí si politolog Miroslav Mareš. Podle něj by z poklesu preferencí ČSSD mohli těžit především komunisté. „Půjde spíše o přesun mezi levicovými voliči,“ dodal.

Podobný názor zastává i Zdeněk Zbořil z Karlovy univerzity. „V každém případě to bude degradovat možné naděje sociální demokracie, které vkládaly do krajských voleb a které byly enormní. Mluvili o všech hejtmanech v barvách ČSSD, teď to bude v tom nejlepším případě všichni hejtmani minus jeden,“ myslí si Zbořil.

Vnitrostranické síly se vychýlí k Haškovi

Podle Michala Pehra je na celém případě nejzávažnější to, že Rath patří mezi nejvýraznější postavy sociálních demokratů. „Byl symbolem jejich role opoziční strany,“ řekl Novinkám. „Pokud by se obvinění nějakým způsobem potvrdilo, sociální demokraty to může výrazně poškodit, především ve smyslu nadcházejících krajských voleb. Až do této doby se zdálo, že jsou sociální demokraté jakýmisi nepsanými favority voleb.“

Nad jiným aspektem se zamýšlí politolog Ladislav Mrklas. Podle něj mohou být následkem této kauzy určité vnitrostranické posuny v ČSSD. „Je všeobecně známo, že sociální demokracie je delší dobu rozpolcena mezi dvě křídla. To jedno je okolo předsedy Bohuslava Sobotky, druhé okolo prvního místopředsedy Haška. A je také známo, že David Rath patřil mezi nejbližší spojence Bohuslava Sobotky, čili se dá očekávat určité vychýlení sil směrem k Michalu Haškovi.“

Rath by mohl ČSSD i prospět

ČSSD se již v úterý de facto distancovala od Ratha, když jej vyzvala, aby rezignoval na své funkce. Její otočení se zády ke svému poslanci, který svými ráznými projevy mnoha lidem ležel v žaludku, mohlo straně prospět. „Volební rozhodování voličů je vždycky věštění z křišťálové koule. Paradoxně by ale Rathův případ mohl vést i k tomu, že to sociální demokracii pomůže, ale spíš si myslím, že je to ve volbách může poškodit,“ stojí za svým Pehr.

Možnost pozitivního přínosu pro ČSSD připustil i politolog Zbořil. „Spíš ale vycházím z Hrabalovy myšlenky, že skvrny nelze vyčistit bez poškození podstaty látky,“ podotkl Zbořil. Pochválil také okamžité jednání ČSSD, která se za Ratha omluvila. „Ale ono přece jenom vždycky trochu té špíny zůstane,“ řekl.

Podle Miroslava Mareše by mohl být Rathův odklon z ČSSD přínosný spíše z dlouhodobého hlediska. „Pokud se budou řídit tím, co říkal místopředseda Michal Hašek, tedy padni komu padni, pak by mohli v budoucnu používat argument, že proti nám se jde, zatímco proti pravici se v téhle kauze nejde,“ myslí si Mareš.

Reklama

Výběr článků

Načítám