Hlavní obsah

Šéf ČSSD mobilizuje straníky k volbě Dienstbiera, bojí se blamáže

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soc. dem. podle všeho zavládla nejistota před sobotním jednáním ústředního výkonného výboru, který by měl s definitivní platností vybrat v tajné volbě prezidentského kandidáta. Vzhledem k tomu, že ve hře zůstal pouze jediný kandidát, a to místopředseda strany Jiří Dienstbier, jehož nominace nemusí být stoprocentní, rozhodl se stranický šéf Bohuslav Sobotka mobilizovat síly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Ve vnitrostranickém zpravodaji se jednoznačně postavil za Dienstbiera, kterého by podle něj měla strana nominovat. Pokud to neudělá, zadělá si ČSSD podle předsedy na problém. Sobotka je přesvědčen, že soc. dem. si nyní vede dobře, neprovázejí ji žádné aféry, její preference se stabilně pohybují nad třiceti procenty.

„Jediné, co může pozici ČSSD ohrozit, jsou spory kolem nominace našeho prezidentského kandidáta. Doufají v to všichni naši političtí soupeři. Čekají na naši chybu. Je to jejich jediná naděje,“ napsal spolustraníkům Sobotka.

Proto by podle něj soc. dem. neměla soupeřům udělat tu radost, měla by o kandidátovi rychle rozhodnout. „Nominujme na prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Má dobrou pověst a je nejpopulárnějším politikem ČSSD,“ vyzval členy ÚVV.

Už minulý týden přitom Sobotka na dotaz Práva odmítl spekulovat, jak by se strana měla zachovat v případě, že by Dienstbier neprošel volebním sítem, a soc. dem. by tak zůstala bez prezidentského kandidáta.

Kandidaturu v dresu soc. dem. minulý týden odmítl Jan Švejnar. Nabídky už dřív nepřijal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo předseda Senátu Milan Štěch. Ve hře tak zůstal pouze Dienstbier.

Kandidát se zástupem nepřátel uvnitř ČSSD

Ten je podle Sobotky jasně levicovým kandidátem, přijatelným i pro středové voliče.

„V prezidentské kampani ztělesní sociálnědemokratické hodnoty a pozitivně zviditelní ČSSD. Nebude se na rozdíl od Jana Švejnara od ČSSD odtahovat a může v regionech okamžitě osobně podpořit jak naše krajské, tak i senátní kandidáty,“ napsal předseda soc. dem.

Sobotka tuší, že ve 180členném výkonném výboru má Dienstbier řadu odpůrců, navíc někteří členové koketují s myšlenkou podpory bývalého stranického předsedy Miloše Zemana. [celá zpráva]

„Jakékoli váhání, oddalování či protahování výběru ukáže jen naši vnitřní slabost a zvýší riziko rozhádání strany. Posílí naše politické protivníky. To si nemůžeme dovolit, pokud nechceme ztratit naše voliče a pokud chceme skutečně vyhrát říjnové volby,“ uvedl Sobotka.

Výběr prezidentského kandidáta přitom označil za nejdůležitější rozhodnutí od loňského sjezdu ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám