Hlavní obsah

Pukají i metrové zdi, říká majitelka domu v Českém Krumlově

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Extrémně tuhá zima, nebo nová protipovodňová opatření na Vltavě. To jsou hlavní podezřelí, kteří mohli odstartovat šíření prasklin ve zdech některých domů v historickém centru Českého Krumlova. Celá lokalita patří mezi nejcennější české památky a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Praskají i metrové zdi, ukazuje majitelka domu v Českém KrumlověVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

"Především v ulici Parkány se objevily v domech trhlinky, které jsou drobné či větší. Podle našeho názoru souvisejí se snížením hladiny Vltavy," řekl Právu jeden z majitelů domu Jiří Bloch. Zdůraznil, že stav není katastrofální, ale jedná se o zcela novou věc, která se na domech v těchto místech dříve neobjevovala. Jeho slova potvrdila Blanka Petrášková, která vlastní dům o pár metrů dál.

"První praskliny jsme zaznamenali asi před rokem. Od té doby se objevují další a zvětšují se," řekla Petrášková. V jednom místě jde trhlina dokonce skrz 1,2 metru širokou zeď.

Obyvatelé Českého Krumlova už sepsali petici a chtějí, aby se protipovodňová opatření realizovaná v dalších etapách zastavila.

Projektant Daniel Vaclík v rozhovoru pro Právo odmítl situace svádět na protipovodňová opatření. "Hlavní příčinou je stará zástavba a extrémní zima z letošního roku, kdy vlivem holomrazů vše promrzlo až do jednoho metru a se základy menšími než 80 centimetrů to vše cvičí a zdi praskají,“ poznamenal projektant.

Zastal se ho i starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD). "Nejsem odborník, ale u Vltavy lidem praskaly domy už před povodněmi a prováděnými protipovodňovými opatřeními,“ podotkl.

Starosta také upozornil, že ti samí lidé, kteří si nyní stěžují, psali po povodních petice, ať město něco dělá. "A teď jsou opět nespokojeni," dodal Carda. V prvních třech etapách došlo k úpravě koryta, břehů a jezu. V dalších etapách se mají realizovat mobilní zábrany.

Praskání cenných historických domů sledují i památkáři. "Celou záležitost budeme intenzivně rozebírat a analyzovat," řekl Právu ředitel českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám