Hlavní obsah

Kubice: Výběr Lessyho byl nestandardní, ve funkci ale zůstane

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Kubice ukončil nedávno nařízené prověření některých pochybností o regulérnosti výběru policejního prezidenta Petra Lessyho. Výběrové řízení, které vypsal předchozí šéf resortu a šéf Věcí veřejných Radek John, bylo podle nových závěrů ministerských odborníků nestandardní, ale na setrvání Lessyho v čele policie toto hodnocení nic nemění. Vady jsou totiž pouze procesní.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

Právu to potvrdil Kubiceho mluvčí Pavel Novák. „Příslušné útvary dospěly k názoru, že řízení neproběhlo standardně, protože jeho jednotlivé fáze neproběhly v takovém časovém sledu, jaký předpokládá zákon,“ konstatoval mluvčí.

Nestandardní je pak i to, že ve spisu chybí některé písemnosti o průběhu celého řízení. „Jedná se ale o procesní vady, které nemají za následek neplatnost ustanovení pana Lessyho do funkce policejního prezidenta,“ poznamenal Novák.

Kubice nařídil prověření výběrového řízení poté, co se v médiích opět objevila podezření z toho, že bylo zmanipulováno ve prospěch předem vybraného kandidáta. Právě to prohlásila nedávno např. bývalá poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí u soudu s neformálním šéfem této strany Vítem Bártou.

Na nezákonnost řízení spočívající ve sloučení dvou neslučitelných fází výběru pak dlouhodobě upozorňoval např. šéf nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám