Hlavní obsah

Šéf Cermatu připustil, že maturita z matematiky byla příliš náročná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturitní testy z matematiky byly příliš časově náročné, připustil ve čtvrtek v České televizi ředitel centra pro přípravu maturit Cermat Pavel Zelený. K řešení všech úloh obtížnější varianty maturity z matematiky se podle něj v časovém limitu dostalo jen zhruba 40 procent studentů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf společnosti Cermat Pavel Zelený

Článek

Vynikající známka za letošní test by prý byla už trojka. Takzvaná validační komise podle něho pravděpodobně bude muset hodnocení zmírnit.

Proti příliš těžkému maturitnímu testu z matematiky protestují ředitelé škol, Jednota českých matematiků i studenti na sociálních sítích. Ředitelé v dopise adresovaném Cermatu upozornili, že sami test zvládli ve stanoveném čase jen s vypětím sil.

"Připouštím, že test nebyl srovnatelný s loňským," řekl Zelený. "Nejsou v něm sice defektní úlohy, ale jeho problémem je časová náročnost. Nečekaně ho nezvládla větší část studentů," dodal. Sám si prý také letošní maturitu vyzkoušel, ale v limitu ji nedokončil.

Výsledky se přepočtou

Jen asi 40 procent studentů se podle šéfa Cermatu stihlo ve stanoveném čase pokusit o řešení všech úloh. Zbylých 60 procent se buď k části úloh vůbec nedostalo, nebo jejich výsledky pouze na poslední chvíli odhadlo.

Minulý rok měli podle Zeleného maturanti výhodu, že mohli v povinné části zvolit lehčí variantu testu a v nepovinné těžší. "Bohužel ale byla přijata novela zákona, která to už neumožňuje. Důvodem bylo především snížení nákladů," sdělil Zelený.

Státní maturity považuje za velmi citlivý systém, do kterého by politici neměli příliš zasahovat. Cermat bude podle něj prosazovat, aby byl výběr z různých variant testů v příštích letech opět umožněn.

V pátek nebo v pondělí zasedne v Cermatu takzvaná validační komise, která rozhodne, zda byly výtky oprávněné a zda hodnocení zmírní. Zelený v ČT uvedl, že se pravděpodobně prokáže, že test byl nepřiměřeně časově náročný. "Pak existují metody, jak výsledky přepočíst, aby na tom studenti netratili. Kvůli chybě státu, a já tady zastupuji stát, nemůže být poškozen student," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám