Hlavní obsah

ÚOHS zahájil nové správní řízení s ministerstvem sociálních věcí kvůli výplatě dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil nové správní řízení s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli systému výplaty sociálních dávek. ÚOHS má pochybnosti o tom, zda ministerstvo postupovalo správně, řekl ve čtvrtek předseda úřadu Petr Rafaj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

"Úřad získal pochybnost o tom, zda byla tato veřejná zakázka zadána v zadávacím řízení, jak stanoví zákon," uvedl Rafaj.

Tendr napadala v minulosti KDU-ČSL. ÚOHS na základě jejího návrhu vedl dvě správní řízení, která nyní zastavil z formálních důvodů. Podle Rafaje politická strana nemůže sama podnikat, není proto oprávněna podávat návrh na zahájení správního řízení.

Další řízení vede ÚOHS na základě návrhu společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury. Jančura v minulosti uvedl, že pokud ÚOHS smlouvu zruší, stát ušetří stamilióny korun. Jeho firma požaduje, aby ÚOHS vydal zákaz plnění smlouvy, což může učinit pouze na návrh některé z firem. V tomto řízení úřad zatím rozhodnutí nevydal; bude se zabývat otázkou, zda je návrh firmy legitimní.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic. Podle odborářů, opozice ale i zástupců ODS a Věcí veřejných přechod nebyl dobře připravený. Nový počítačový systém nefungoval a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Výběr článků

Načítám