Hlavní obsah

Zeman na Hrad? V průzkumu se dotáhl na favority Fischera a Švejnara

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miloš Zeman, který uzavírá trojici favoritů pro nadcházející prezidentské volby, stáhnul podle posledního průzkumu společnosti Factum invenio náskok svých soupeřů s většími nadějemi Jana Fischera a Jana Švejnara. Získal by hlas 12 procent voličů a na druhého Švejnara už tak ztrácí pouhých pět procentních bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Miloš Zeman

Článek

O Zemanových šancích stát se příštím prezidentem se hovoří stále častěji. Nedávno mu nahrál i sociálně demokratický senátor Vladimír Dryml, jenž pro něj sehnal podpisy deseti kolegů z horní komory.

Podpora desítky senátorů je jedna z možností pro nominaci prezidentského kandidáta. Zeman chce ale vyčkat, zda mu svou věrnost v petici přislíbí nejméně 50 tisíc občanů, což je další možnost, jak vstoupit do boje o Hrad. [celá zpráva]

První kolo by nerozhodlo

Podle květnového průzkumu by ani jeden z možných kandidátů nezískal v prvním kole volby nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola by pak stejně jako v minulých měsících postoupili nestraníci Jan Fischer se ziskem 24,4 % a Jan Švejnar se ziskem 17, 8 % hlasů, kteří si oproti minulému šetření mírně polepšili.

Zeman, jenž má podporu Strany práv občanů - zemanovci, jíž je čestným předsedou, si vede nejlépe ze stranických kandidátů. Volilo by jej 12 procent občanů.

Volební model pro přímé kolo prezidentské volby podle Factum invenio (v procentech)
Jan Fischer24,4
Jan Švejnar17,8
Miloš Zeman12
Tomio Okamura9,9
Jana Bobošíková6,6
Karel Schwarzenberg5,5
Jiří Dienstbier5,3
Přemysl Sobotka4,6
Zuzana Roithová3,8
Zdeněk Tůma3,8

Z průzkumu je patrný také příklon některých voličů ČSSD právě k bývalému předsedovi strany Zemanovi poté, co podporu sociálních demokratů odmítl Jan Švejnar. Zemana by volilo 16 procent příznivců sociální demokracie, zatímco pravděpodobného kandidáta soc. dem. Jiřího Dienstbiera jen 11,6 procenta.

K volebním urnám by podle průzkum v květnu dorazilo 66,7 procenta oprávněných voličů.

Anketa

Volili byste Miloše Zemana za prezidenta ČR?
Ano
52 %
Ne
48 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18117 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám