Hlavní obsah

V krajích nesmí vzniknout "oranžová šlechta", varoval Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krajích nesmí vzniknout "oranžová šlechta", varoval na sobotní bilanční konferenci regionů v Plzni předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Politiku krajů pod vedením sociální demokracie stejně jako první místopředseda této strany Michal Hašek chválil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka naopak ostře zkritizoval vládu pod vedením ODS a TOP 09. Opoziční sociální demokracie bude na podzim obhajovat funkce hejtmanů ve všech 13 krajích, v nichž budou volby.

Kraje se podle Sobotky vyrovnaly s hospodářským poklesem a škrty pravicové vlády, nezadlužily se, uchránily veřejné služby a úspěšně čerpají evropské dotace. Podobně se vyjádřil i šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Hašek. "ČSSD v uplynulých čtyřech letech prokázala, že dokáže kraje úspěšně spravovat a rozvíjet," uvedl.

"Spirála smrti"

Naopak stát je podle Sobotky v "totálním chaosu" a vládní škrty "roztáčejí ekonomickou spirálu smrti". ODS a TOP 09 podle něho ohrožují svou politikou podstatu demokracie a základy státu. ČSSD by podle Sobotky budovala sociální stát, ale bez zadlužování.

V regionech musí ČSSD podle Sobotky dodržovat sliby a čelit střetu zájmů. "Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí odeesáckými kmotry," prohlásil.

Hašek v projevu nastínil hlavní body programu ČSSD v krajích. Patří k nim vytváření pracovních míst, podpora vzdělání, zachování dostupnosti zdravotní a sociální péče, modernizace dopravní infrastruktury a průhledné hospodaření. Krajské rozpočty by měly být projednávány tak, aby rozvojové priority mohli určovat sami obyvatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám