Hlavní obsah

Novým ministrem školství bude Fiala, Klaus jej jmenuje ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Budoucím ministrem školství bude profesor Petr Fiala. Na tento post jej navrhl premiér Petr Nečas (ODS). Fiala s nominací souhlasí. Prezident nového ministra jmenuje ve středu 2. května. O Fialově nominaci v pondělí informoval mluvčí kabinetu Michal Schuster.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Petr Fiala

Článek

Nečas prý již návrh na nového ministra konzultoval i s koaličními partnery. Platforma kolem Karolíny Peake již s nominací vyslovila oficiální souhlas.

Peake potvrdila Právu, že se s Nečasem v pondělí sešla a že se s ním shodla na Fialově jménu. „Hlavním bodem byla otázka nominace na ministra školství. Bylo by zbytečné na takto kvalitního kandidáta vyvíjet požadavky na stranickost,“ uvedla s tím, že doufá, že Fiala nyní dotáhne vysokoškolskou reformu.

Na dotaz, zda jí nevadí, že se o Fialovi dozvěděla jako první z médií, odpověděla: Doufám, že v tom nebyl záměr. Je pravda, že jsem před víkendem o panu Fialovi od premiéra neslyšela, ale už minulý týden jsme se shodli, že má jít o kandidáta, který by byl nestraník a byl by z akademických kruhů. V ČR ostatně všechny informace prosáknou.“

Hrad ústy mluvčího Radima Ochvata následně potvrdil, že Fialovo jmenování proběhne ve středu dopoledne.

Uznávaný odborník

Sedmačtyřicetiletý politolog Fiala, který v minulosti působil jako rektor brněnské Masarykovy univerzity, je od září 2011 hlavním vědeckým poradcem premiéra. Ve funkci by měl nahradit Josefa Dobeše (VV), který odstoupil před měsícem.

O Fialových odborných kvalitách nepochybuje ani TOP 09. "Bezesporu je pan profesor Fiala jeden z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry. Tak by byl výtečný kandidát," řekl k tomu v neděli šéf strany Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. [celá zpráva]

Jako odborníka Fialu uznává i opoziční ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám