Hlavní obsah

Vláda si ověří většinu už před hlasováním o důvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci, kteří v minulých dnech avizovali, že při pátečním hlasování vyjádří důvěru kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), se ve Sněmovně sejdou již před hlasováním. Schůzka by se měla uskutečnit v prostorách takzvaných Státních akt nedaleko jednacího sálu. K poslancům tam promluví i premiér Nečas. Koalice by měla mít při hlasování k dispozici 105 hlasů, což bohatě stačí k pokračování kabinetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) ve Sněmovně

Článek

Formálně bude schůzka společným jednáním poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a poslanců hlásících se k platformě vicepremiérky Karolíny Peake, která se sedmi zákonodárci minulý týden opustila Věci veřejné. Není tak jisté, zda na schůzku přijdou i tři poslanci, kteří zůstali uvnitř klubu Věcí veřejných, ale slíbili podporu vládě, ani zda přijde dvojice nezařazených Michal Doktor a Pavel Bém, kteří byli zvoleni v barvách ODS.

K tomu, aby vláda oslabená rozpadem koalice s rozštěpenými Věcmi veřejnými dostala důvěru, stačí prostá většina hlasů přítomných zákonodárců.

"Respektujeme, že jsou nyní nezařazení poslanci, pokud budou hlasovat pro podporu vládě, tak je to dobře, ale institucionálně jako klub se s nimi nedomlouváme," řekl o Bémovi a Doktorovi předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Bez důvěry by došlo na předčasné volby

V jasném provládním táboře, tedy v klubech ODS, TOP 09 a kruhu kolem Peake, je přesně sto hlasů. Pokud všichni poslanci splní, co deklarovali či naznačili, měla by ale koalice získat 105 hlasů ze 199. Poslanec VV David Kádner totiž oznámil, že při hlasování nebude v sále. Přímo proti vládě bude hlasovat 81 poslanců ČSSD a KSČM a také osm zákonodárců věrných VV předsedy Radka Johna.

"My očekáváme, že vláda dostane důvěru Poslanecké sněmovny, že se poslanci zachovají tak, jak doposud avizovali," poznamenal předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík. Pokud vláda důvěru nedostane, je TOP 09 připravena okamžitě začít jednat o rychlých předčasných volbách, zopakoval stranický postoj.

Premiér Nečas ve středu po jednání vlády uvedl, že před hlasováním poslance seznámí s postojem kabinetu, který i po rozpadu koalice s VV hodlá pokračovat v plnění svého programového prohlášení. Se svými kritickými projevy v pátek zřejmě budou vystupovat opoziční poslanci.

Samotné hlasování se odehraje po jménech, počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající schůze. Vyvolaný poslanec se vysloví "pro návrh" nebo "proti návrhu", a zdržuje-li se hlasování, řekne "zdržuji se". Předsedající každou odpověď opakuje. Jiný projev je podle jednacího řádu považován za zdržení hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám