Hlavní obsah

O víkendu vtrhne do Česka léto s 29 stupni a hned tak se neochladí

Výhled počasí na nejbližší dny začíná stále více připomínat léto. O víkendu by se odpolední maxima mohla šplhat až k 29 stupňům a výraznější ochlazení meteorologové neočekávají minimálně do poloviny dalšího týdne. Novinkám to potvrdila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ve středu se odpolední teploty dostanou "pouze" na hodnoty kolem 16 stupňů Celsia, od čtvrtka se začne výrazněji oteplovat a teploty se dostanou do intervalu 20 až 24 stupňů.

Ve čtvrtek a v pátek ráno se ještě mohou místy objevit mlhy, ale přes den již bude převládat jasná obloha s minimem oblačnosti. Odpolední teploty budou v pátek šplhat na 23 až 27 stupňů Celsia.

Za vším je podle Honsové příliv teplého vzduchu od jihu, který bude dále zesilovat během víkendu.

V této souvislosti meteorologové očekávají i překonávání teplotních rekordů. "V Pražském Klementinu je maximální dubnová teplota 28,7 stupně Celsia," připomněla Honsová s tím, že i tento zápis z roku 1800 by mohl být v následujících dnech překonán.

V sobotu i v neděli by se odpolední maxima měla dostat až na 29 stupňů Celsia, přičemž i nadále bude jasno. Více oblačnosti s přeháňkami se může objevit až v neděli odpoledne či večer, bude se však jednat o lokální záležitost.

Pozor na opalování
V souvislosti s výhledem počasí upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na zeslabenou ozónovou vrstvu, která až o třetinu zvýší škodlivé UV záření."UV-Index bude prakticky dosahovat letních hodnot. Na hřebenech hor, kde ještě zůstala sněhová pokrývka, bude nabývat již velmi vysokých až extrémních hodnot," upozornil ČHMÚ a připomněl nezbytnost používání ochranných krémů, slunečních brýlí i pokrývek hlavy.

I v následujícím týdnu by se měly odpolední teploty udržet vysoko nad hranicí 20 stupňů. Přibude však oblačnosti a objevovat se budou i bouřky. Ranní teploty budou kolísat mezi 13 a devíti stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám