Hlavní obsah

Šéf pražských policistů Vondrášek kvůli Janouškově nehodě nerezignuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský policejní ředitel Martin Vondrášek kvůli kauze dopravní nehody lobbisty Romana Janouška rezignovat nehodlá. V březnu jej přitom policejní prezident Petr Lessy nepřímo vyzval k rezignaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek

Článek

„Útěk by pro mě byl nejjednodušší. Chci ale jako posledních 3,5 roku pracovat pro pražskou policii,“ řekl v pondělí Vondrášek. V rozhodnutí setrvat jej prý utvrdilo šetření inspekce, podle něhož se nikdo ze zasahujících policistů nenechal Janouškem ovlivnit. Sám nechává ale běžet kázeňská řízení se sedmi policisty, kteří měli porušit interní předpisy.

Podle Vondráška za chyby jeho podřízených může nezkušenost velké části pražských policistů po masivních odchodech těch zkušených od sboru v posledních letech. Aby se podobná situace nemohla opakovat, chce zavést systém pravidelného školení a přezkušování policistů.

Pod tlakem policejního prezidenta

Pražský policejní ředitel se dostal pod ostrou kritiku bezprostředně poté, co policejní prezident Petr Lessy uznal chyby v postupu policistů po nehodně podnikatele Romana Janouška v pražské Michli. Podle Lessyho měli Janouška po nehodě zadržet, provést u něj test na drogy a nenechat jej telefonovat.

Na březnové tiskové konferenci Lessy vyzval Vondráška k vyvození osobní odpovědnosti. Ten ale už tenkrát nastínil, že rezignovat nehodlá. Případ mezitím na příkaz policejního prezidenta převzali od pražských policistů královéhradečtí kriminalisté.

Generální inspekce bezpečnostních sborů v pondělí konstatovala, že policisté, kteří zasahovali u nehody obviněného lobbisty Romana Janouška, svým postupem trestný čin nespáchali. [celá zpráva]

Lessy netrvá na Vondráškově odchodu

Policejní prezident Lessy v reakci uvedl, že netrvá přímo na Vondráškově rezignaci. „Já jsem pana Vondráška nevyzval k rezignaci, ale k vyvození osobní odpovědnosti a nechal jsem na něm, jakým stylem obnoví důvěru veřejnosti v pražskou policii,“ řekl Právu Lessy. Pražský policejní ředitel by podle něj měl veřejnosti dokázat, že selhání policistů na místě Janouškovy nehody bylo jen ojedinělým excesem.

„V současné době probíhá ještě kázeňské řízení se sedmi policisty, což je značný počet, kteří měli pochybit v předpřípravném řízení. Proto vyčkám, jak dopadne i toto kázeňské řízení,“ uvedl dále Lessy. „Podle zákona o služebním poměru nemám žádný institut na to, abych vyvozoval osobní důsledky vůči pražskému řediteli. Nejde o jmenovanou funkci,“ podotkl policejní prezident.

Zpráva Generální inspekce bezpečnostních sborů, podle níž policisté nespáchali trestný čin, prý Lessyho potěšila. „Podnět jsem podával s tím, že nemohu vyloučit, zda někdo vyšetřování neovlivnil. To prověřování inspekce vyloučilo a já z toho mám radost. Zpráva GIBS je ovšem pouze dílčí zprávou,“ dodal Lessy.

Reklama

Výběr článků

Načítám