Hlavní obsah

Bárta ve Sněmovně zřejmě zůstane, počká na pravomocné rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vít Bárta pravděpodobně vyčká až pravomocného rozhodnutí soudu a do té doby zůstane jako řadový poslanec ve Sněmovně. Vyplývá to z kuloárních informací i z toho, že Bárta se zatím mandátu nevzdal, ale jen odstoupil z postu předsedy poslaneckého klubu a pozastavil členství ve straně. Poslanecký klub VV ho ke složení mandátu v pátek nevyzval.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou.

Článek

„Mandát získal Vít Bárta od voličů a je čistě jeho odpovědnost, jak se zachová,“ uvedla.

V pátek se také vyjádřila ke svým tvrzením, že Bárta v případě odsouzení odejde z politiky. „Ve chvíli, kdy jsem o tom hovořila, tak jsem doufala, že rozsudek bude rozumným způsobem formulován. Jsem daleka toho, abych napadala objektivitu soudu, nicméně pro mě je rozsudek absurdní a nepochopitelný. Soud souhlasil s argumenty Víta Bárty a označil celý pokus za snahu o jeho diskreditaci,“ uvedla.

Podle poslance Jiřího Rusnoka byla debata klubu místy emotivní, ale nikdo z přítomných nevyzval Bártu ke složení mandátu.

„Předpokládám, že si nechá nějaký čas na to, aby nad tím popřemýšlel. To neproběhlo, pan Bárta se tam zdržel jen chvíli. Nebyla to žádná klidná debata, protože dnešek byl hodně nabitý emocemi a informacemi. Byly k tomu různé názory, nakonec nebylo usnesení přijato,“ prohlásil Rusnok.

Na dotaz, proč klub nevyzval Bártu ke složení funkce, uvedl, že to je svědomí poslance. „Poslanecký klub určitě nebude orgán, který bude vyzývat někoho, ať složí mandát, nebo ať si ho nechá. To je spíš na daném poslanci, jak se k tomu postaví. Pokud uzná okolnosti, že nastal čas složit mandát, tak to udělá, ale určitě ne na popud usnesení klubu,“ dodal.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v ČT řekla, že by se Bárta i Škárka měli vzdát mandátu poslance. Vítá, že Bárta pozastavil členství ve straně, protože už nebude mít vliv na chod koalice - nebude chodit na jednání jejích špiček. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl, že by měl Bárta splnit svůj čtvrteční slib a odejít z politiky.

Odešel z čela klubu

Obvodní soud pro Prahu 5 dal v pátek dopoledne Bártovi osmnáctiměsíční podmíněný trest s třicetiměsíčním odkladem. Uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Rozsudek není pravomocný, Bárta se proti němu odvolal.

Bárta se vzápětí vzdal funkce předsedy poslaneckého klubu a pozastavil členství v nejmenší vládní straně. Otázky médií směřovaly převážně na to, zda opustí i lavici ve Sněmovně, protože před verdiktem řekl, že odejde z vysoké politiky. To podle koaličních partnerů VV znamená i odejít ze Sněmovny. Premiér Petr Nečas (ODS) například řekl, že věří, že Bárta splní slib a odejde z politiky. [celá zpráva]

Po zasedání poslanecké frakce nyní pokračuje jednání grémia VV, které řeší další směřování strany. Řešit se bude například pozice ministra dopravy Pavla Dobeše kvůli tomu, že se vzepřel usnesení grémia a odmítl na jeho výzvu podat demisi. To ale neučinil žádný z ministrů za VV.

Strana si také odhlasovala svolání stranické konference, která by mohla potvrdit volbu nového předsedy. Kandidovat chce například místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám