Hlavní obsah

Véčka budou volit nového šéfa poslaneckého klubu už za deset dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za deset dní, 24. dubna, bude podle informací Práva volit poslanecký klub Věcí veřejných svého předsedu za Víta Bártu, který oznámil, že na tuto funkci rezignuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

Spekuluje se, že by novým šéfem klubu mohl být místopředseda strany a starosta Litvínova Milan Šťovíček. Záležet bude na poměru sil mezi „bártovci“ a „peakovci“ v klubu.

Celostátní konference, kde by se mohlo rozhodovat o novém šéfovi VV, na kterého chce kandidovat Peake, se má podle zdroje Práva uskutečnit už do 31. května.

Podle stanov VV by se však musela předtím konat internetová volba předsedy strany, do níž mohou vstoupit pouze registrovaní příznivci VV. Sama konference tuto volbu hlasováním potvrzuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda VV Milan Šťovíček

Konferenci svolává předseda, nyní to je Radek John, na návrh grémia, které právě zasedá.

Grémium se má ještě v pátek zabývat i rebelií ministra dopravy Pavla Dobeše, který se grémiu minulý týden vzepřel a odmítl přes jeho usnesení podat demisi. S návrhem na potrestání Dobeše přišel na jednání grémia bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím, který je podporovatelem Johna a Bárty. Na jednání byl pozván, ačkoliv už místopředsedou není.

Podle informací Práva je ve hře i Dobešovo vyloučení ze strany. Demisi na člena vlády však odmítli podat i Peake a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. O vyloučení ze strany rozhoduje podle stanov grémium.

Reklama

Výběr článků

Načítám