Hlavní obsah

Koalice tápe, zda zápisné zaplatí jen noví studenti VŠ nebo i ti stávající

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice zatím nemá jasné parametry zápisného. Přitom platit až 8000 korun za rok se má už od podzimu. Představitelé Rady VŠ však už nyní mají pochybnosti. Podle nich nelze zápisným nahradit škrty půl miliardy, jak schválila koalice.

Foto: Profimedia.cz

Kolem zápisného na vysokoých školách panuje zatím spíše zmatek

Článek

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík ve středu Právu potvrdil, že není zatím ani rozhodnuto, zda budou zápisné platit jen noví studenti, anebo všichni, i ti, kteří už studují. Podle jeho názoru by se ale mělo vztahovat jen na nové.

Premiér Petr Nečas (ODS) se této otázce na tiskové konferenci vlády vyhnul. Řekl pouze, že zápisné by mělo být pro všechny školy stejné, anebo velmi blízké.

Podle Nečase to má být 3000 a 3500 korun. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) předpokládá 2000 až 4000 korun.

Odborná skupina se sejde za týden

Gazdík uvedl, že s prostým zavedením zápisného měli problém. Podle něj nesplňuje požadavek, aby vedlo „ke zvýšení kvality vysoké školy, aby studenti byli motivováni k vynikajícím výsledkům a aby ti nejsociálnější měli možnost získat stipendium a studovat bez jakýchkoli potíží“.

Také školy si počkají až na ďábla skrytého v detailu. Vylovit by ho měla odborná koaliční skupina příští týden. Akademickou obec pak bude zajímat, jak bude zápisné vybíráno, kdo bude rozhodovat o jeho výši, na jaké účely jej bude možné použít, kolik se bude muset odvádět do stipendijních fondů a podobně.

Koalice zatím jen uvedla, že zápisné, čili platba na dřevo před každým semestrem, se zavede již v říjnu a že část by měla jít na stipendia. Na veřejných VŠ je přes 300 tisíc studentů. „Původně mělo být zavedeno školné. Toto je jiná forma spoluúčasti, není neobvyklá ani v zahraničí. Je to jeden z nástrojů, ale ten musí být popsán. Zatím není,“ řekl Právu kancléř rektora Univerzity Palackého v Olomouci Rostislav Hladký.

Rektor brněnské univerzity Mikuláš Bek vzkázal, že zavedení zápisného ani jeho výše diskutovaná v médiích není z pohledu Masarykovy univerzity problém.

„Vedení ale nemá aktuálně žádné další informace. Z tohoto důvodu není možné zaujmout k návrhu žádné bližší stanovisko.“

„Úbytek peněz to nespraví“

Výhrady má Rada VŠ. Podle tajemnice Studentské komory RVŠ Hedy Čepelové přišel návrh překvapivě. „Nijak se tím nemění situace, kdy veřejné VŠ trpí podfinancováním. Zápisné, jak počítáme, obtížně může kompenzovat škrty, které naplánovala vláda,“ uvedla.

Odmítavě se k návrhu staví i místopředseda RVŠ Jiří Zlatuška. Ten považuje za absurdní, aby se podobné kroky podnikaly, aniž má vláda ministra školství. Také Zlatuška pochybuje, že zápisné dokáže nahradit škrty.

Reklama

Výběr článků

Načítám