Hlavní obsah

Klaus vládu neřídí, odbyl Jakl Zaorálka a ptá se, zda ČSSD nevedou Marťani

Právo, jov, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval prezidenta Václava Klause, aby se v úterý večer ve Sněmovně zúčastnil už třetího pokusu ČSSD shodit vládu Petra Nečase (ODS). Podle Zaorálka je totiž Klaus faktickým šéfem kabinetu. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl místopředsedovi ČSSD vzkázal, že jej při jeho domněnkách zřejmě řídí Marťani a připomněl, že za kabinetem stojí poslanci vzešlí z voleb.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálek si nejprve na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně posteskl, že mu bude Klaus na rokování o osudu vlády chybět. „Velice by se mi líbilo, kdyby si prezident udělal čas a večer sešel do podhradí,“ řekl Zaorálek.

„Z Hradu to není daleko, je to pět minut cesty z té výšky,“ doplnil s tím, že prezidenta prosí, aby návrh na osobní účast na pokusu soc. dem. shodit kabinet zvážil. Zaorálek odůvodnil výzvu tvrzením, že je Klaus ve skutečnosti faktickým šéfem kabinetu. „Jsem přesvědčen, že to je jeho vláda,“ poznamenal.

Odkázal na to, že loni dával prezident dohromady rozhádanou koalici. Připomněl také, že Klaus odmítl navzdory návrhu premiéra Nečase odvolat ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Vás snad řídí Marťani, podivil se Zaorálkovi Jakl

Tajemník prezidenta Zaorálkovo tvrzení, že hlava státu fakticky řídí vládu, odmítl. Jakl na Zaorálkovu adresu poznamenal, že ho při tomto nápadu asi řídili Marťani. Připomněl také, že Klaus opakovaně jmenoval premiéry z řad ČSSD, ačkoliv se káceli jako kuželky.

„Prezident že řídí vládu? Pana Zaorálka asi při tomto nápadu řídili Marťani. Každý Pozemšťan totiž ví, že i tuto vládu vyprodukovala Sněmovna a ne prezident. Tato vláda je prezidentova asi tak, jako minulé sociálnědemokratické vlády,“ sdělil Jakl pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

„Pozemšťané si na rozdíl od pana Zaorálka pamatují, jak Václav Klaus opakovaně jmenoval do funkce premiéra sociální demokraty i tehdy, když se ti předchozí káceli jako kuželky. Tehdy i nyní prezident pečuje o stabilitu a respektuje poměry, jak je ve Sněmovně namíchaly svobodné volby,“ podotkl Jakl.

Rokovat se bude dlouho

Místopředseda soc. dem. v úterý zároveň naznačil, že očekává dlouhé jednání poslanců o vyslovení nedůvěry vládě.

„Myslím, že ten večer tady pobudeme,“ poznamenal. Třetí pokus ČSSD shodit vládu je ale s největší pravděpodobností odsouzen k neúspěchu. ČSSD nedá dohromady potřebných 101 hlasů ani za situace, kdy se k ní přidají komunisté a někteří nezařazení poslanci.

Vláda důvěru nemá, tvrdí komunisté

Fakt, že třetí pokus vyslovit nedůvěru vládě je předem odsouzen k nezdaru, potvrdil šéf KSČM Vojtěch Filip. „Jisté podle nás je, že vláda formálně důvěru získá,“ řekl s odkazem na jasnou většinu koaličních poslanců ve Sněmovně.

Materiálně ale podle lídra komunistů kabinet důvěru nemá. Dokumentoval to na protestech, které se minulý týden uskutečnily v některých městech.

VV budou jednotní

Poslanec VV Petr Skokan sdělil po jednání klubu, že všichni poslanci Véček budou "pro důvěru vládě hlasovat jednotně".

Reklama

Výběr článků

Načítám