Hlavní obsah

Většina lidí důvěřuje nejvyšším soudním institucím, s nižšími je to horší

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústavní soud, Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud se dlouhodobě těší poměrně široké důvěře českých obyvatel. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM z přelomu letošního února a března.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Činnost nejvyšších soudních institucí hodnotí většina Čechů kladně. Nejvíce lidé důvěřují Nejvyššímu soudu (64 procent dotázaných), o něco méně Ústavnímu soudu (62 procent) a Nejvyššímu správnímu soudu (58 procent).

Češi jsou přitom v obecném hodnocení práce soudů poměrně kritičtí, upozornila agentura. Podle loňského průzkumu pouze jedna třetina z nich důvěřuje v nezaujatost soudních institucí.

Poslední průzkum rovněž ukázal, že důvěra v Ústavní a Nejvyšší soud, která byla v letech 2004-2006 na vrcholu, od té doby poněkud poklesla, řádově o 10 procentních bodů. „V posledních cca 4 letech je ovšem i přes výkyvy vztah k nejvyšším soudním institucím poměrně stabilní,“ uvádí zpráva. Podle agentury lze v tomto ohledu za poslední dobu vypozorovat jen drobné změny.

Podle výzkumu převládá důvěra soudním orgánům u lidí s vyšším dosaženým vzděláním, lépe materiálně zajištěných, řadících se do vyšší nebo střední společenské vrstvy. Z hlediska politické orientace dotázaných jsou s činností soudů spokojeni zejména příznivci ODS a TOP 09, nejnižší míře důvěry se soudy těší mezi příznivci KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám