Hlavní obsah

Šéf ČSSD v Praze 9 obviněný v úplatkářské aféře přerušil členství

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Někdejší pražský radní a šéf obvodní organizace sociální demokracie v Praze 9 Lukáš Plachý, kterého obvinila protikorupční policie v úplatkářské aféře, ve čtvrtek přerušil členství v ČSSD. Oznámil to v tiskovém prohlášení, které v pátek poskytl Právu.

Foto: Martin Malý, ČTK

Někdejší pražský radní Lukáš Plachý (ČSSD) během vystoupení v budově pražského magistrátu.

Článek

„Včerejším dnem jsem o své vlastní vůli přerušil mé členství v ČSSD. Činím tak kvůli obviněním, které vůči mně vznesla Policie ČR, na základě výpovědi bývalého člena ČSSD Ivana Jirkovského, který byl zatčen za výrobu a distribuci drog,“ uvedl Plachý v tiskovém prohlášení.

Plachý doplnil, že vyšetřování vítá. „Neboť pevně věřím, že prokáže, že jsem se nedopustil jakéhokoliv protiprávního jednání. Stojím si za tím, že úplatek jsem nikomu nedal, ani nenabízel. Mé stíhání považuji za snahu o pomstu a diskreditaci bývalými členy ČSSD, kteří byli za své jednání z řad ČSSD již vyloučeni,“ sdělil.

Postup vedení strany je prý nekorektní

Obviněný politik si přitom stěžuje na přístup špiček ČSSD, které ho minulý týden vyzvaly právě k přerušení členství „V této souvislosti považuji za nutné zdůraznit, že jako člověka, který pomáhal obnovovat činnost ČSSD po roce 1989, se mne osobně velmi dotýká přístup politického grémia ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou,“ napsal Plachý.

Za „minimálně nekorektní“ označil, že mu politické grémium ČSSD nedalo možnost podat vysvětlení a spolehlo se pouze na informace z médií. „Nezaznamenal jsem ze strany naprosté většiny členů grémia ochotu ani vůli projednat se mnou situaci, s níž jsem již déle než rok konfrontován,“ poznamenal.

Aféra v ČSSD v Praze 9 se týká údajného uplácení při hlasování na stranických schůzích. [celá zpráva]

Někteří straníci podle policie měli vzít peníze už za samotný vstup do ČSSD. Vyšetřovatelé obvinili celkem 17 lidí, kteří působili v ČSSD. Kromě Plachého je „velkou rybou“ i šéf organizace ČSSD v Praze 9 - Proseku František Kolínský. Podle policie právě Kolínský s Plachým podpláceli hlavně při sestavování kandidátky pro poslední sněmovní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám