Hlavní obsah

Za špatný rozpočet by politici mohli přijít o pětinu platu, navrhuje ODS

Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politici by měli přijít o pětinu platu, pokud jejich kroky povedou k zadlužování ČR, a nad vyrovnaným hospodařením státu by měla bdít nezávislá rozpočtová rada. Vyplývá to z návrhů ODS o finanční ústavě, které ve čtvrtek představil šéf strany a premiér Petr Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Grémium ODS s Petrem Nečasem v čele

Článek

„Osobní odpovědnost je šlehačkou na dortu,“ prohlásil Nečas a přiznal, že těžko sankcionovat politika, který v parlamentu či ve vládě již nesedí. Na dotaz, koho by se to mělo týkat, odpověděl: „Těch, kdo reálně pracují s rozpočtem, tedy členů vlády a poslanců.“

Nečas zdůraznil, že klíčovou prioritou pro ODS je prosazení finanční ústavy ještě letos. Kromě nezávislé rozpočtové rady by zaváděla i tzv. automatickou dluhovou brzdu a požadavek vyrovnaných rozpočtů nejen pro vládu, ale i pro kraje a obce.

„Je to garance, že budoucí vlády budou pokračovat ve vyrovnaných rozpočtech. Její neschválení by byl natolik negativní signál, že by odmítnutí mohlo mít makroekonomické či rozpočtové dopady, které by mohly vést ke snížení ratingu ČR,“ řekl s tím, že si nedovede představit, že by ostatní demokratické strany pro změnu nehlasovaly.

Brzda by schodek zastavila na 1 % HDP

Dluhová brzda by se podle představ ODS měla aktivovat hned, jakmile veřejný dluh přesáhne 45 procent HDP a měla by garantovat maximální výši rozpočtového schodku ve výši jednoho procenta HDP.

V praxi by to znamenalo, že by se schodkové rozpočty musely ve Sněmovně schvalovat například ústavní většinou. Vláda by také měla za povinnost začít přijímat opatření, která by deficit snižovala, jinak by následovaly sankce.

Nad financemi a hospodařením státu by pak podle návrhů ODS měla bdít tříčlenná nezávislá rozpočtová rada. Nečas upřesnil, že by její volební období mělo být šestileté, tedy přesahovat volební období vlády a parlamentu. Ze členů by po jednom měla jmenovat vláda, rada ČNB a Sněmovna tak, aby se „zabránilo politizaci“, dodal premiér.

Pro je i ČSSD

Zavedení finanční ústavy podporuje i ČSSD. „Je to něco, co soc. dem. v zásadě podporuje, protože je to součástí oné smlouvy o rozpočtové odpovědnosti,“ poukázal ve čtvrtek stínový ministr financí za soc. dem. Jan Mládek na fiskální úmluvu EU, kterou ale ČR nepodepsala. ČSSD podle Mládka bude prosazovat podepsání této smlouvy a plnění podmínek, které obsahuje.

ČSSD nemá problém ani s ustavením nezávislé rozpočtové rady. ODS navrhuje, aby měla tři členy, soc. dem. prosazuje členů pět. Podle Mládka nepanují zásadní rozdíly ani u dluhové brzdy. ČSSD v tomto případě navrhuje, aby byla dluhová brzda spuštěna v okamžiku, kdy veřejný dluh dosáhne 45 až 55 procent HDP.

Mládek ve čtvrtek kritizoval pouze to, že premiér Nečas vůbec nezmínil pracovní skupinu složenou ze zástupců všech parlamentních stran včetně komunistů, která o finanční ústavě debatuje. Nečas se podle stínového ministra tváří, jako kdyby pracovní skupina neexistovala.

„Připadá mi to trochu nedůstojné,“ poznamenal Mládek s tím, že se patrně premiér snaží převzít iniciativu od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jehož rezort má po diskusi návrh předložit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám