Hlavní obsah

VV jsou proti jednotné DPH a úplnému zmrazení důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věci veřejné trvají na zachování dvojí sazby DPH a nesouhlasí s úplným zmrazením důchodů ani se zrušením porodného. Chtějí s koaličními partnery "konstruktivně vyjednávat". V úterý to uvedla vicepremiérka a místopředsedkyně nejmenší vládní strany Karolína Peake.

Foto: Petr Horník , Právo

Zleva: Radek John, Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

"Vítáme, že koaliční partneři připustili debatu o progresivním zdanění vyšších příjmových skupin," poznamenala Peake. Další zdroje příjmů do státního rozpočtu chce strana hledat také ve vyšším zdanění hazardu a v boji s šedou ekonomikou.

Peake po úterním jednání výkonné rady strany poznamenala, že do chystaných koaličních jednání VV nejdou s ultimáty, ale jejich východiska plynou z volebního programu. Věci veřejné tak v případě DPH trvají na nižší sazbě pro potraviny, léky a knihy.

Ekonomičtí ministři se v pondělí shodli na záměru zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH), omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým. Chtějí tím zabránit hrozícímu prohlubování schodku státního rozpočtu v následujících letech kvůli očekávanému nižšímu výkonu ekonomiky. Odbory i opoziční ČSSD návrhy na zrušení valorizace důchodů a růst DPH odmítají. [celá zpráva]

 Zmrazí se výdaje 23 miliard korun

Letos budou ve státním rozpočtu zmraženy výdaje za zhruba 23 miliard korun, aby vláda udržela schodek rozpočtu na 3,5 procenta HDP. Pro další roky ale není možné udržet parametry vývoje veřejných financí bez zvýšení sazeb DPH a bez zmrazení důchodů na dva až tři roky. Dočasné zmrazení důchodů by podle představ ministerstva financí doprovázelo i dočasné zvýšení daně z příjmu vysokopříjmových skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám