Hlavní obsah

Nečas: Letos osekáme výdaje, poté si posvítíme i na důchodce a bohaté

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Ekonomičtí ministři se shodli, že letos budou v rozpočtu zmrazeny výdaje za 23 miliard korun. V dalších letech budou úspory ještě výraznější. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je pro dodržení parametrů konvergenčního programu potřeba uvažovat o navýšení sazeb DPH i o způsobech valorizace důchodů. Došlo by i na zvýšení daní nejbohatším.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Klíčová jsou tato dvě robustní opatření na příjmové a výdajové straně," konstatoval Nečas s tím, že úprava sazeb DPH by mohla přinést mezi 18 a 20 miliardami. Snížení výdajů rozpočtu by kabinet chtěl dosáhnout úpravou valorizace důchodů.

"Možné je zavedení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procentech, s možnou výjimkou na knihy a léky. Možná je i debata o zachování dvou sazeb," uvedl Nečas.

Pokud by došlo k dočasnému zmrazení důchodů, došlo by i k dočasnému zvýšení daní pro lidi s nejvyššími příjmy. Podle premiéra jde o solidaritu napříč společností.

Nečas doplnil, že kabinet navrhne i prorůstová opatření, která dají ekonomice impuls. Pro letošní rok by se daně neměnily, podle premiéra nyní půjde pouze o vázání výdajů. "Pro letošní rok počítáme pouze s vázáním výdajů tak, abychom udrželi schodek rozpočtu a deficit veřejných financí odpovídal 3,5 procenta HDP," uzavřel Nečas.

Důchody by se valorizovaly podle jiných kritérií

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) spolu s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (rovněž TOP 09) na následné tiskové konferenci doplnili, že snížení tempa růstu sociálních výdajů bude klíčové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Drábek uvedl, že nepreferuje zmrazení důchodů, ale spíše změnu výpočtu, na jehož základě se penze valorizují. Podle ministra by se při výpočtu valorizací mohlo přihlížet například k vývoji plateb za pojistné či k hospodářskému růstu.

Zmrazení by mohlo v příštím roce snížit výdaje na penze o 11,8 miliardy, v roce 2014 pak o 23,9 miliardy. Drábek uvedl, že nyní se deficit důchodového účtu pohybuje kolem 40 miliard. Pokud by se situace nezměnila, podle Kalouska by se do roku 2015 schodek vyhoupl na 70 miliard. Díky úsporným krokům by mohl zůstat mezi 30 a 40 miliardami.

Sloučit by se pak mohly i dávky příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení, které jsou vypláceny duplicitně. Zrušit by se mohlo i porodné.

Ministr financí předložil kabinetu několik možných variant. V příštím roce by se mělo v rozpočtu ušetřit 42 miliard a v roce 2014 dokonce 84 miliard. Ne na všech opatřeních je shoda. [celá zpráva]

Opozice odmítla dopad na důchodce

Opoziční ČSSD proti vládním plánům vystoupila a odmítla, aby reformy dopadly hlavně na důchodce a rodiny s dětmi. "ČSSD považuje za nespravedlivé, neodůvodněné a kategoricky odmítá, aby pravicová vláda P. Nečase přenášela dopady svých reforem a chybně sestavených rozpočtů převážně na důchodce a rodiny s dětmi – sociálně slabé skupiny, které se nemohou bránit," uvedla strana v reakci na plány ekonomických ministrů

Podle ní jde o porušení slibů voličům.

Strana by raději odložila druhý důchodový pilíř, zrušila daňové výhody pro živnostníky, zrušila stropy sociálního a zdravotního pojištění či zvýšila daně firmám a bohatým lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám