Hlavní obsah

Český helsinský výbor zkritizoval odsouzení Týce i řidiče autobusu

Český helsinský výbor (ČHV) je znepokojen trestním stíháním výtvarníka Romana Týce a olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany. Týc nastoupil na měsíc do vězení za výměnu skel na semaforech, Smetanu čeká stodenní vězení za kreslení po předvolebních plakátech. Oba činy by neměly být kriminalizovány, uvedl ČHV.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Příznivci Romana Týce přelepili panáčkům na semaforech v Praze hlavy.

Článek

"Domníváme se, že reakce státní moci na oba případy je zcela nepřiměřená," uvedl ČHV. Podle něj jsou oba činy atypickým a nekonvenčním vyjádřením názorů, které není třeba řešit trestněprávní cestou. "Bylo možné upustit od potrestání, neboť žádný právem chráněný zájem společnosti nebyl ve skutečnosti podle našeho názoru ohrožen," píše ve svém stanovisku ČHV.

U obou činů je podle výboru zřejmý a převažující rozměr umělecký a politický, považuje je za svědectví o pozvolné proměně společenské atmosféry. Týcovu výměnu skel na semaforech navíc výbor srovnává s více než dvacet let starým natřením smíchovského tanku na růžovo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výtvarník Roman Týc míří do pražské pankrácké věznice

"Bez ohledu na postoj k natření tanku bylo už tehdy nepředstavitelné, že by na tento čin reagovala státní moc trestním stíháním jako na poškození majetku, a nepřihlížela k jeho dalšímu rozměru uměleckému i politickému," uvedl ČHV.

Do vězení Týce, vlastním jménem Davida Honse, poslal soud proto, že odmítl zaplatit jím nařízenou pokutu. Výměnu skel na pražských semaforech autor bere jako uměleckou akci, pokud by prý pokutu 60 000 korun zaplatil, uznal by tak, že spáchal trestný čin. Vybral si proto raději vězení.

Jeho příznivci začali v pondělí přelepovat panáčkům na semaforech u přechodů pro chodce hlavy. Akcí s názvem Panáčci ztrácí hlavu za Týce, která se šíří spontánně v ulicích i na sociální síti, chtějí její účastníci vyjádřit solidaritu s vězněným umělcem.

Bezhlavé zelené a červené postavičky jsou už vidět na semaforech v Praze, například na Újezdě, na Karlově náměstí, kolem Tančícího domu nebo u Karlova mostu. Jsou to většinou místa, která svými změněnými postavičkami ozdobil před časem Týc. K akci se přidali i lidé v jiných městech.

Smetana kreslil na politické reklamy

Olomoucký řidič autobusu Roman Smetana půjde do vězení za to, že na protest proti politickým elitám pokreslil nejméně 30 reklam na autobusech, které si před volbami v roce 2010 pronajaly strany. Připisoval na ně slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Mezi stranami si řidič, jehož udal kolega, nevybíral. Muž si odmítl odpracovat již dříve uložené obecně prospěšné práce i odpykat domácí vězení.

Soudkyně Markéta Langerová, žena tehdejšího lídra olomoucké ODS Ivana Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení.

"Nepovažujeme za správné kriminalizovat kritické projevy občanů a svobodomyslná umělecká vyjádření, jež je možno chápat jako reakci, byť svéráznou, na prohlubující se krizi společnosti. Odpovědí státních orgánů by měla být především sebereflexe, a nikoliv represe," dodal ČHV.

Reklama

Související témata:

Související články

Týc na druhý pokus nastoupil do věznice

Výtvarník Roman Týc (vlastním jménem David Hons) v pátek nastoupil do pražské pankrácké věznice, kde si má odpykat měsíční trest. Do věznice přišel už...

Výběr článků

Načítám