Hlavní obsah

Zastal jsem se plačící ženy a oni mě napadli, řekl Týc k šarvátce se strážníky

Praha
Aktualizováno

Výtvarník Roman Týc, který má v pátek nastoupit do vězení, ve středu večer podle policie napadl strážníka. Ještě v noci byl obviněn z trestného činu násilí proti úřední osobě, za který mu hrozí až čtyři roky vězení. Řekla to mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Týc ale odmítá, že by kohokoli napadl, pouze se prý slušně zastal plačící ženy, na kterou strážníci křičeli.

Foto: Profimedia.cz

Roman Týc na fotografii z roku 2003

Článek

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové se muž připletl do konfliktu strážníků s jinou osobou, strážníka napadl slovně i fyzicky. Po výslechu byl obviněný propuštěn.

Roman Týc událost popisuje jinak. Večer prý potkal skupinu strážníků, kteří křičeli na plačící ženu. „Napomenul jsem je s tím, aby se chovali k ženě slušně, na to jsem byl vyzván, abych do věci nezasahoval, a když jsem znova upozornil na nevhodné chování strážníků, byl jsem strážníkem napaden,“ řekl Týc. Poté ho prý strážníci srazili k zemi, spoutali a proti jeho vůli naložili do služebního auta, kde proti němu použili fyzické násilí.

„Byl jsem tak nedůvodně zadržen a převezen na služebnu Policie ČR a až po několika hodinách mi bylo předáno obvinění z údajného napadení strážníků. Rozhodně popírám, že bych nějakého městského strážníka nebo policistu slovně nebo fyzicky napadl,“ uvedl.

Zaplatil škodu za srandičky, pokutu odmítl

Roman Týc, vlastním jménem David Hons, by měl v pátek nastoupit do pankrácké věznice. Odsouzen byl za svoji akci s pražskými semafory, kdy panáčky na světlech vyměnil za figurky v různých žertovných pozicích.

Soud jej odsoudil k šedesátitisícové pokutě a nařídil mu uhradit škodu, která vznikla dopravnímu podniku. Škodu autor uhradil, pokutu ale platit nechce, protože by tím podle svých slov uznal, že spáchal trestný čin. Raději si zvolil měsíční vězení.

Na Týcovu podporu vzniklo několik iniciativ, v otevřeném dopise třeba lidé vyzývají prezidenta Václava Klause, aby umělci udělil milost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám