Hlavní obsah

Nečas si zve Pospíšila na kobereček

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka mezi státními zástupci možná oddálí rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) o budoucnosti ministra spravedlnosti a místopředsedy občanských demokratů Jiřího Pospíšila ve vládě. Ministerský předseda je situací v justici znepokojen a chystá se s šéfem resortu promluvit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Páteční krok pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly může paradoxně způsobit, že Nečas ke změně v čele ministerstva nyní nesáhne už proto, že by mohl čelit obvinění ze snahy napomáhat jedné straně sporu. A že by vlastně odvolával ministra, kterého veřejnost může vnímat jako bojovníka proti korupční chobotnici.

Jak v pátek informovalo Právo, členové nejvyššího vedení ODS vyčetli Pospíšilovi jeho kroky na ministerstvu a podle přímých účastníků, kteří si nepřáli být jmenováni, ze strany premiéra padla zmínka o Pospíšilově odvolání.

Špičky ODS bouřlivou debatu nepopřely, popíraly ale, že by se hovořilo o Pospíšilově konci ve vládě.

Nečas v pátek pro ČTK uvedl: „Je skutečností, že situace na státním zastupitelství není dlouhodobě uspokojivá, a jsem jí vážně znepokojen. Pokud se v médiích používají termíny, jako ‚válka státních zastupitelství‘, ničemu pozitivnímu to nepřispěje. S panem ministrem Pospíšilem budu o této situaci jednat a věřím, že učiní vše pro to, aby pokračující destabilizaci státního zastupitelství zabránil.“

Předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) včera na dotaz Práva situaci na státním zastupitelství komentoval slovy: „Nemohou hrát hru na to hodní a zlí, tyhle vyhodíme, tihle tady zůstanou. Prostě takhle ta justice nefunguje.“

Stejnými slovy popsaly zdroje Práva čtvrteční nervozitu členů grémia ODS. Ta se bude znovu situací zabývat v pondělí.

Představitelé ODS v pátek opakovali, že jednání grémia jsou uzavřená a z principu o nich neinformují. „Debata na včerejším grémiu byla věcná, zaměřená na aktuální témata domácí i evropské politiky. Kategoricky vylučuji tvrzení anonymních zdrojů citovaných v dnešním vydání deníku Právo, že na grémiu padlo byť jediné slovo o dalším setrvání ministra Pospíšila ve funkci,“ uvedla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Ale až několik hodin poté, co byly informace Práva zveřejněny i na serveru Novinky.cz.

Místopředseda Senátu a člen grémia Přemysl Sobotka rovněž odmítl, že by se mluvilo o Pospíšilově odvolání, ale dodal: „Samozřejmě situace na státním zastupitelství není jednoduchá. Já osobně odmítám rozlišovat, kdo je dobrý a kdo zlý, a hodnotit ministra může pouze premiér.“

Poslanec Pavel Bém naopak sdělil: „Ministr spravedlnosti situaci uspokojivě neřeší.“ A poslanec Boris Šťastný dodal: „Hrozí válka v justici a určitě je nutné najít systémové řešení.“

Kdyby Pospíšil jako ministr padl, zůstal by místopředsedou ODS? „Zatímco ministra si vybírá premiér, já mám mandát od delegátů z kongresu strany. A nevidím teď důvod, proč bych na tuto důvěru rezignoval,“ řekl Právu Pospíšil.

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám