Hlavní obsah

Ochrnutá zdravotní sestra zažalovala nemocnici, ta jí přestala posílat rentu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdravotní sestra Andrea Hollerová (35), která po jednoduché operaci ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze, kde sama dříve pracovala, skončila v invalidním důchodu, má další problém. Poté, co svého někdejšího zaměstnavatele zažalovala o odškodnění, jak už Právo v lednu informovalo, přestala od něj dostávat doposud přiznávanou rentu.

Foto: Josef Koukal, Právo

Pětatřicetiletá Andrea Hollerová

Článek

Paní Hollerové lékař VFN v roce 2006 při jednoduché operaci na krku omylem přeřízl nerv, takže částečně ochrnula na levou ruku. Když pak chirurgové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady chtěli chybějící část nervu nahradit štěpem odebraným z pravé nohy, nejenže ruku nezachránili, ale poškodili i nohu.

Místo výkonu dvou zaměstnání a péče o rodinu se Hollerová rázem stala invalidním důchodcem odkázaným naopak na každodenní pomoc blízkých. Až do konce loňského roku jí VFN alespoň dorovnávala rozdíl mezi invalidním důchodem a jejím původním platem. Jenže poté, co nemocnici zažalovala o 852 tisíc korun odškodnění za snížené pracovní uplatnění, renta jí přestala chodit.

„Ze znaleckého posudku, který byl vypracován v rámci probíhajícího soudního řízení, vyplývá, že vaše pracovní schopnost je snížena v menší míře, než v jaké bylo dosud dokládáno,“ napsala Hollerové v polovině ledna pojišťovna Kooperativa, u níž je nemocnice pojištěna a která rentu do prosince loňského roku bývalé zdravotní sestře vyplácela.

„Výplatu renty jsme pozastavili na základě žádosti našeho klienta, se kterým vede zmíněná paní soudní spor,“ odpověděl Právu po třech dnech mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Bez písemného souhlasu nemocnice prý nemůže nic dalšího sdělit.

„Bohužel v současné době probíhá soudní řízení a z tohoto důvodu až do ukončení případu se nebudeme více k této záležitosti vyjadřovat,“ reagovala na dotazy Práva asistentka ředitelky nemocnice Petra Pekařová.

Spor o posudek z Brna

S ukončením vyplácení renty své někdejší pracovnici však nemocnice na rozsudek nečekala. Peníze přestala přes pojišťovnu vyplácet na základě posudku, kterým se bude Obvodní soud pro Prahu 2 teprve zabývat.

Ústavní znalecký posudek Fakultní nemocnice Brno z loňského léta sice nezpochybňuje, že zákroky Hollerové způsobily omezení pohyblivosti ramenního kloubu těžkého stupně a chronický otok pravé nohy, zároveň však obsahuje větu: „Zdravotní potíže žalobkyně nehodnotím jako zvlášť výjimečné a mimořádného zřetele hodné.“

Zdravotní sestra se svým obhájcem přitom závěry znalců u soudu zpochybňuje. „V tom posudku je spousta fatálních chyb, není tam použita kompletní zdravotní dokumentace, materiály, z nichž znalci vycházeli, končí v roce 2009,“ vypočítává Hollerová.

Sama disponuje čerstvým rozhodnutím mělnické okresní správy sociálního zabezpečení, které jí až do roku 2015 přiznává výhody zdravotně těžce postiženého občana. Lékař přitom její stav posuzoval v polovině prosince na základě aktuálních podkladů.

„Sociálka vycházela z posudku obvodního lékaře, který má veškerou zdravotnickou dokumentaci. V současné době se sociální dávky snaží úřady spíš každému sebrat,“ podotkla bývalá zdravotní sestra.

Kauzou se bude soud zabývat opět v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám