Hlavní obsah

Po výkyvu teplot hrozí na silnicích náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv jsou silnice na většině území České republiky v neděli sjízdné, upozornili silničáři i meteorologové na nebezpečí tvorby náledí na komunikacích. Po víkendovém oteplení a dešti na mnoha místech ČR teploty zase klesnou a mokré vozovky budou namrzat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

S počátkem nového týdne očekávají meteorologové ochlazení. Díky výběžku vysokého tlaku vzduchu by mělo být méně oblačnosti a převládat by mělo polojasno. V noci budou teploty znovu klesat k minus pěti stupňům, zatímco odpolední maxima budou kolísat mezi minus jedním a třemi stupni. Objevit se může i slabé sněžení.

Řidiči, jezděte opatrně

Náledí si místy objevilo po sobotní noci například na Vysočině. Hlavní tahy - včetně D1 - byly ráno vlhké po chemické ošetření, na vedlejších ležela ujetá, místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři doporučí řidičům věnovat zvýšenou opatrnost.

Na Vysočině je polojasno, odpoledne a večer ale i zde očekávají místy přeháňky, postupně ve všech polohách sněhové.

Sjízdné byly v neděli ráno i silnice na jižní Moravě, k opatrnosti vyzývali silničáři opět zejména u silnic druhé a třetí třídy, zvláště na Blanensku, kde místy ležely zbytky zledovatělého sněhu. Meteorologové upozornili, že i zde může večer a v noci mrznout.

V Plzeňském kraji museli být řidiči kvůli dešti se sněhem opatrní po ránu i na dálnici D5, a to mezi 80. až 131. Kilometrem. Zbytky ledu se vyskytovaly na šumavských silnicích. Vyjma Šumavy byla zvýšená opatrnost doporučena na Tachovsku a Domažlicku.

V Karlovarském kraji hustě sněžilo na hřebenech Krušných hor, zatímco v nižších polohách napadaný sníh tál a pršelo. Také v Libereckém kraji zůstal sníh, zejména na horách a jejich úpatí. Na některých místech leží sníh i v Královéhradeckém kraji, platí to pro horské oblasti a silnice nižších tříd. V kraji bylo ráno většinou zataženo a přeháňky byly smíšené. Na Českokrumlovsku k tomu vál nárazový vítr. Po ránu mezi obcemi Oltyně a Opařany na Táborsku havaroval osobní vůz. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Ujetá vrstva sněhu leží na komunikacích na Šumpersku a Jesenicku. Výhled místy ztěžují sněhové přeháňky. Rozbředlý sníh leží i na Olomoucku a Prostějovsku. I zde silničáři varují, že se může tvořit náledí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám