Hlavní obsah

Většina krajských nemocnic lékařům platy nezvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdaleka ne všichni lékaři se mohou těšit na ministerstvem slíbený růst platů. Ačkoliv ministr Leoš Heger (TOP 09) slíbil nárůst nemocničním lékařům o 6,25 procenta, více peněz obdrží jen někteří. Přidáno dostali ve fakultních nemocnicích, které spravuje přímo ministerstvo, v dalších zařízeních je situace různá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Přidáno zatím nedostanou lékaři v nemocnicích, které spadají pod Středočeský kraj, neboť zařízení na to prý nemají peníze. Nemocnice kvůli tomu vyjednávají s krajem o dotacích, které by měly udržet výši platů na úrovni loňského roku. Přidáno zatím nedostanou například ani lékaři v Pardubické a Jihomoravském kraji či na Vysočině.

Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová v pondělí uvedla, že došlo ke snížení zálohových plateb ze strany pojišťoven. Podle Pancové nemocnice dostanou od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) méně peněz než loni a menší pojišťovny prý budou platit na úrovni roku 2010.

Více peněz zatím nedostanou ani lékaři z nemocnic pod správou Moravskoslezského kraje, neboť ani zdejší nemocnice nedostaly od ministerstva více peněz.

Ministr neposlal peníze, tvrdí kraje

"Ministr na to neposlal peníze. Něco slibuje, ale peníze nepošle. Vycházíme z toho, co mají dnes nemocnice nasmlouvané se zdravotními pojišťovnami, a podle toho je stanovena i mzdová úroveň v jednotlivých nemocnicích," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný (KSČM).

Dodal, že meziročně platy v krajských nemocnicích vzrostou, ale určitě to nebude o slíbených 6,25 procenta. "My na to skutečně prostředky nemáme. Je to složité a trošku zazlívám ministrovi, že sliboval něco, co sám nezabezpečil," dodal náměstek, podle něhož by nárůst platů připadal v úvahu pouze na úkor investic.

Memorandum slibovalo desetiprocentní růst
Na růstu příjmů zdravotníků se loni na jaře dohodly lékařské odbory s ministrem zdravotnictví pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž výpověď z práce podala skoro pětina nemocničních doktorů. Odboráři tehdy s ministrem podepsali memorandum, které se zmiňuje o desetiprocentním zvýšení platů. Heger nedávno uvedl, že to není kvůli ekonomické situaci možné. Nabídl přidávání o 6,25 procenta, od pololetí pak případně ještě o 3,75 procenta.

O dvě procenta se letos zvýší mzdy lékařů v krajských nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku, které spravuje společnost Agel. Růst mezd je zakotven v kolektivní smlouvě.

Příjmy nemocnic stoupnou, tvrdí resort

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že loni nemocnice v krajích platy zvýšily, ke slibu memoranda se hlásily. Podle úhradové vyhlášky stoupnou příjmy těchto nemocnic letos o 4,5 procenta, fakultních jen o dvě.

"Je otázka, zda kraje místo platů neřeší spíše investice. Měly by však spíš řešit nákupy materiálů a energií, na kterých fakultní nemocnice loni dokázaly ušetřit stamilióny korun, takže teď i přes menší nárůst příjmů mají na platy," poznamenal.

Komunikace s kraji vázne, přiznává ministr

Ředitelům svých nemocnic nařídil Heger zvýšení platů pod hrozbou odvolání z funkce. Ředitelům nemocnic krajů, měst či soukromých to nařídit nemůže. Šéfovi Asociace krajů Michalu Haškovi (ČSSD) napsal, aby to kraje svým nemocnicím nařídily. Ty ale tvrdí, že zvýšení slíbila vláda, ať tedy pošle peníze.

"Dostali jsme se s hejtmany do komunikace, která není srdečná," komentoval aktuální situaci Heger. Nyní čeká, zda lékařské odbory splní výhrůžky a koncem února zahájí protesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám