Hlavní obsah

ODS opustilo za tři roky pět tisíc členů, komunistům a lidovcům vymírají

Právo, dan, luk, jov

Velké politické strany opouštějí členové. Největší propad zaznamenali občanští demokraté, soupeřící na pravici s početně slabší TOP 09, která ale mírně posiluje. U sociální demokracie se růst zastavil, komunistům a lidovcům členové vymírají a Věci veřejné jich mají jen minimum.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference grémia ODS

Článek

Občanští demokraté dosáhli svého vrcholu v době vlády Mirka Topolánka, kdy se po osmi letech vrátili k moci. V závěru vládnutí v roce 2009 měli kolem 33 tisíc členů. O rok později to bylo už jen 31 465.

Loni v říjnu už premiér a stranický šéf Petr Nečas mluvil pouze o 28 tisících členů a k pondělnímu datu jich ODS podle mluvčího Tomáše Bartovského měla 27 741.

„Kdybyste si zprůměroval, kolik členů měla ODS ve své dvacetileté historii, tak zjistíte, že dnes jsme kousek nad průměrem. Jsou vyřešeny problémy, které nám byly i mediální hodně vyčítány, tedy účelové nábory v některých regionech,“ uvedl na dotaz Práva místopředseda ODS Pavel Drobil.

Ten má na starosti koordinovat práci technického volebního štábu, povede kampaň před podzimními volbami do krajů a třetiny Senátu.

Modrý tým se chlubí Jágrem i Berdychem

ODS podle Drobila letos znovu využije svůj Modrý tým, tedy skupinu sympatizantů a dobrovolníků, kteří jí budou v kampani pomáhat stejně jako třeba Mladí konzervativci.

Drobil si nemyslí, že by dřívější členové mohli v kampani scházet. „Standardní nasazení Modrého týmu nebo našich sympatizantů vůbec není o tom, že by mělo vykrývat nějaký úbytek členské základny,“ uvedl Drobil.

Modrý tým podle údajů z internetové stránky ODS čítá 10 135 lidí. Na svém webu se chlubí například podporou hokejisty Jaromíra Jágra či tenisty Tomáše Berdycha.

Členové týmu v minulosti pomáhali například s organizací mítinků. Během vajíčkových útoků před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009 na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka soc. dem. obvinila členy Modrého týmu z provokací, což ODS odmítla.

Sociálním demokratům se příliv nových členů loni zastavil. V červnu 2009 se k ČSSD hlásilo 23 110 členů, o rok později 24 744 lidí. Nejnovější statistika uvádí 24 396 členů.

TOP 09 straníků mírně přibylo

Radikální úbytek zažívají komunisté a lidovci, jejichž členové jsou většinou vyššího věku. Komunisté v roce 2009 disponovali 66 627 členy, letos strana vykazuje 63 tisíc lidí.

Lidovci přišli za 14 let o polovinu svých členů, v roce 1998 jich bylo ještě 60 tisíc, letos jen 32 500.

I tyto strany mohou sáhnout mezi svou omladinu – aktivní jsou zejména Mladí soc. dem., kterých je něco přes tisícovku. KSČM má Komunistický svaz mládeže a lidovci Mladé křesťanské demokraty. Tyto organizace se však kampaní neúčastní v takové míře.

Mírný přírůstek zaznamenali v TOP 09, před rokem bylo členů této vládní strany 4400, letos je jich o sto více. TOP 09 mimo jiné už při svém vzniku přetáhla řadu vlivných i řadových členů KDU-ČSL.

Členský příspěvek zaplatila polovina

S poklesem zájmu se potýkají Věci veřejné. V roce 2010 jich bylo okolo 1700, loni jich ale zaplatilo členský příspěvek jen 900. Kromě toho mají VV ještě své registrované příznivce, kteří se mohou účastnit vnitrostranických referend a primárních voleb.

Suverenita vedená Janou Bobošíkovou má nyní zhruba dva tisíce členů, Strana práv občanů – zemanovci stejný počet. Strana zelených odhaduje počet svých členů na 1500.

Stranická trička se už příliš nenosí, v řadě regionů před volbami vystrkují růžky další nezávislí kandidáti nebo aspoň ti, kteří zavedené strany opustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám