Hlavní obsah

Oblačnost pomáhá tlumit třeskuté mrazy, o víkendu se ale opět vyjasní

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvětšená oblačnost procházející nad Českou republikou ulevila zemi od třeskutých mrazů. Teploty se v úvodu týdne umírnily a některé oblasti zasypal sníh. Postupně se však začnou mračna protrhávat a ledový vzduch z Ruska se opět dotkne českého území. Meteorologové věští ještě tužší mrazy, než byly zaznamenány dosud.

Foto: Vít Šimánek , ČTK

Článek

„Teploty budou v následujících dnech poněkud umírněny díky zvětšené oblačnosti, související s postupem tlakové níže přes jižní Evropu k západu, ale potom se opět obnoví příliv arktického vzduchu kolem mohutné a dlouhotrvající tlakové výše nad Ruskem,“ uvedl meteorolog Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

V úterý je převážně oblačno, na východě i zataženo. Na většině území slabě sněží. K večeru bude oblačnosti i sněžení ubývat. Přes den se teploty vyšplhají k rozmezí od minus šesti k minus deseti stupňům Celsia, na horách se budou pohybovat kolem minus 13 stupňů. V noci teploty poklesnou k minus 12 až 16 stupňům.

Během středy by mělo sněžit jen slabě a zřídka, na obloze se ale opět budou kupit mračna. Teploty poskočí o dva až tři stupně výše, v noci ale přituhne, rtuti poklesnou k minus deseti až minus 14 stupňům, teploměry však mohou ukázat i minus 18 stupňů Celsia.

Vyjasní se a přituhne

Poté už to půjde s počasím zase z kopce. Čtvrteční denní nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi minus devíti až minus pěti stupni. Zpočátku bude jasno až polojasno, postupně bude od severu přibývat oblačnosti. Sněžit by mělo zejména na západě, ale v odpoledních hodinách bude sněžení ustávat. Chladněji bude i v noci, teploty se budou pohybovat od minus 12 k minus 16 stupňům Celsia. V místech s malou oblačností a sněhovou pokrývkou mohou spadnout až k minus 20 stupňům.

Od pátku do pondělí budou opět vévodit mimořádně silné mrazy. V pátek se obloha vyjasní a sněžit by mělo jen ojediněle. Přes den se budou teploty pohybovat mezi minus 11 a minus sedmi stupni, za mrazivých nocí se ale propadnou k minus 14 až minus 19 stupňům Celsia. Meteorologové ale nevylučují i pokles k minus 25 stupňům.

Období mrazů by mělo trvat orientačně do 20. února, ale ukončení této povětrnostní situace je zatím velice nejisté.
meteorolog

Velmi silné mrazy očekávají meteorologové i o víkendu, který by měl být jasný až polojasný. Noční teploty uvíznou v intervalu od minus 14 do minus 19 stupňů, v údolích ale může mráz zase srazit rtuti teploměru i k minus 25 stupňům. Přes den vystoupí maximálně k minus pěti stupňům.

Začátkem dalšího pracovního týdne by se měla vrátit oblačnost a sněžení a teploty porostou. V noci se očekává jen minus 11 až minus šest stupňů, denní maxima se mohou vyšplhat i na jeden stupeň pod nulou.

„Období mrazů by mělo trvat orientačně do 20. února, ale ukončení této povětrnostní situace je zatím velice nejisté,“ podotýká Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám