Hlavní obsah

Dobeš je na odpis, nástupkyní by mohla být Navrátilová

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny Josefa Dobeše (VV) v čele ministerstva školství jsou už nejspíš sečteny. Trpělivost s jeho excesy totiž začíná docházet i politikům jeho vlastní strany. Jako o jeho nástupkyni se podle informací Práva mluví o místopředsedkyni Věcí veřejných Dagmar Navrátilové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Pohár přetekl poté, co se k hrozící ztrátě 53 miliard z eurofondů a válce s vysokými školami přidalo možné porušení zákona, když si Dobeš do svého tiskového oddělení přivedl člena Rady Českého rozhlasu Antonína Zelenku. Zákon přitom zakazuje členům rady funkce ve veřejné správě.

Navrátilová, o níž se spekuluje, je místopředsedkyní sněmovního školského výboru a jako vystudovaná pedagožka se školstvím dlouhodobě zabývá. „O personálních otázkách jsme se nebavili. Nad tímto tématem jsem nepřemýšlela,“ řekla v pátek  večer Navrátilová Právu na otázku, zda by funkci vzala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Dagmar Navrátilová

Místopředsedkyně Kateřina Klasnová v pátek poprvé připustila Dobešův konec kvůli hrozící ztrátě miliard z EU. Klasnová řekla Právu, že Dobeš dal hlavu na špalek: „Sám řekl, že situaci napraví do začátku dubna. Jsme si toho vědomi. Věřím, že kdyby k nápravě nedošlo, tak se pan ministr zachová jako chlap.“

O případném Dobešově nástupci z řad Věcí veřejných je podle Klasnové předčasné hovořit: „To mi připadá opravdu jako velice hypotetické. Vím, že na školství již začala náprava, a jsem přesvědčena, že to pan ministr zvládne.“

Podle ní problémy v tomto operačním programu se táhnou celé roky. „Nejdou přímo na hlavu pana ministra Dobeše. Došlo k různým pochybením. Samozřejmě problémy s čerpáním evropských dotací jsou i v jiných resortech,“ dodala.

Kdo je Dagmar Navrátilová
Možná budoucí ministryně školství Dagmar Navrátilová (45) patří k méně známým členům nejužšího vedení Věcí veřejných. Ve straně je místopředsedkyní a dlouhodobě se zabývá školstvím.
Ve Sněmovně, do níž byla v roce 2010 zvolena jako dvojka na kandidátce Olomouckého kraje, je místopředsedkyní výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.
Navrátilová vystudovala učitelství českého a německého jazyka na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Poté deset let působila jako gymnaziální pedagožka a následně se začala živit jako překladatelka a tlumočnice.
„Vzhledem k tomu, že jsem vystudovaný pedagog, chtěla bych se určitě aktivně věnovat problematice školství,“ uvedla před časem Navrátilová. (luk)

Kromě ostré kritiky ze strany soc. dem., která už delší dobu volá po Dobešově odvolání, bije na poplach i TOP 09.

Podle šéfa jejího poslaneckého klubu Petra Gazdíka ministr za svého úřadování udělal takové kroky, že Evropská komise nyní nemůže jednat jinak než miliardy zarazit. „Je to celoevropská ostuda,“ řekl Právu Gazdík. Dodal, že je na premiérovi Petru Nečasovi (ODS), zda z věci vyvodí i další závěry.

Předseda VV Radek John přesto tvrdí, že o Dobešově výměně ve straně zatím neuvažují. „Pan ministr Dobeš mě ujistil, že problémy do určené doby zvládne, a do té doby o tom nebudeme spekulovat,“ uvedl John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám