Hlavní obsah

Iráčanům se nelíbily naše vesty a zásobníky, říká šéf URNA k incidentu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Útvaru rychlého nasazení Libor Lochman v rozhovoru pro Právo ujasnil informace o zadržení příslušníků ochranky české ambasády v Iráku, k němuž došlo počátkem ledna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Libor Lochman

Článek

V pondělí se objevila informace, že na bagdádském letišti v Iráku byla počátkem ledna zadržena skupina ozbrojených Čechů, která pracovala jako ochranka české ambasády. Byli to lidé z vašeho policejního Útvaru rychlého nasazení? A co se tam dělo?

Ano, byli, ale v podstatě se nic moc nestalo. Letěli jsme tam vládním speciálem na střídání našich týmů. Vezli jsme s sebou věci, které vždycky vozíme, ale nikoli zbraně.

Všechno to bylo předjednáno se společností, která zaručuje odbavování, přesto se Iráčanům některé věci nelíbily, například naše balistické vesty, plynové masky, zásobníky na zbraně.

Takže se rozhodli, že dva členové našeho týmu musejí zůstat v Iráku. Pozdrželi je tam dvanáct dnů a pak je zase pustili.

Proč je irácké bezpečnostní složky zadržely?

Přikládám to tomu, že se poprvé po stažení amerických vojsk z Iráku odlétávalo z civilní části letiště, takže oni byli takoví aktivní. Když se létalo z vojenské části, tak žádné takové problémy nebyly, a to jsme ještě dokonce při střídání vozili zbraně. Teď jsme jeli bez nich a problémy nastaly.

Iráčané tedy zatkli vaše podřízené, kteří se vraceli z ochranné mise?

Ano. Ale oni je nezatkli, protože nás ani nemohli zatknout. Jen řekli, že musejí zůstat na ambasádě a nesmí vyjet z Iráku do doby, než prošetří některé věci, například zmíněné zásobníky.

A policisté, kteří naopak zamířili na střídání do Iráku? Ti se do země dostali v pořádku?

Ti dojeli v pořádku, taky je sice kontrolovali a nelíbilo se jim, že mají rovněž balistické vesty, ale propustili je do země a naši tak v pohodě nastoupili svou misi. Problémy měli tedy ti, co odlétali.

Musela pak zasáhnout česká vláda nebo ministerstvo zahraničí?

Pan velvyslanec tam samozřejmě byl na několika jednáních a ministerstvo zahraničí taky asi zasáhlo, ale to byste se musel zeptat jich. My jsme pak prostě koupili letenky a odjeli.

Některá irácká média, především ta sunnitská, však uvedla, že šlo o zadržené vražedné české komando najaté iráckou vládou na špinavou práci.

Četl jsem to a nechal jsem si to i přeložit z arabštiny, ale to je asi nějaký vnitřní boj v Iráku, s tím my nemáme naprosto nic společného. Jde o dezinformace, stejně jako to, že jsme vezli C4 (trhavina) a něco podobného. Je to nesmysl. Jen jsme jeli střídat naše lidi, kteří hlídají českou ambasádu.

Kolik lidí máte na střežení českého velvyslanectví nasazeno?

Jde o deset lidí, z toho dva tam museli chvilku zůstat. Stalo se to 7. ledna a vrátili se minulý týden.

V jakých intervalech vaše policisty střídáte?

Zhruba po třech měsících vždy těch deset lidí.

Jak je mise vašich policistů nebezpečná?

Jedná se o Irák (pousměje se), takže mise je nebezpečná. Chráníme ambasádu a diplomatický sbor na jeho cestách na různá jednání a to je tak všechno. Takhle to tam mají zařízeno v podstatě všechny ambasády z Evropské unie. Je to Irák a teď se to tam zhoršilo, protože se tam objevilo nějaké to sektářské násilí.

Už jste tam měli nějaké konflikty či přestřelky?

Měli jsme už několik napadení, ale v Iráku jsme od roku 2003, takže dnes je to devátý rok. Nějaké konflikty jsme tam samozřejmě měli, i napadení, kdy po nás stříleli.

Po konvoji nebo přímo po ambasádě?

Po konvoji. Na ambasádu samotnou ne.

Utrpěl někdo z policistů při těch konfliktech zranění?

Zatím, zaplaťpánbůh, ne.

Nynější incident na letišti byl první podobného rázu?

Ano, nic takového se ještě nestalo. Ale já si právě myslím, že to bylo díky tomu, že se poprvé odlétávalo z civilní části letiště a nikoli z vojenské.

Přestože to bylo všechno domluveno s britsko-iráckou společností, která zabezpečuje odbavení na letišti. Bylo jí nahlášeno, co vezeme a pokud to nejsou zbraně, tak nám bylo řečeno, že to není problém. My jsme je nevezli, přesto se pak ale problém při prohlídce vyskytl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám