Hlavní obsah

Věci veřejné chtějí církevní restituce odložit

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné se stále nerozhodly, zda podpoří zákon o církevních restitucích. Na středeční vládě chtějí navrhnout, aby se finanční kompenzace církvím za nevydaný majetek kvůli blížící se krizi na čas odložila.

Foto: Petr Horník , Právo

Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

„Církevní restituce nechceme shodit, ale osobně si myslím, že bychom o nich měli diskutovat i s ohledem na současný nepříznivý ekonomický vývoj,“ řekla Právu místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová po úterním jednání poslaneckého klubu VV.

Rozumné by podle ní bylo restituce odložit na později. „Vzhledem k tomu, že se TOP 09 profiluje jako strana, která utahuje opasky a myslí na ekonomický vývoj ČR, bychom se mohli bavit o tom, zda restituce neodložit na později,“ poznamenala Klasnová.

Podle plánu by zákon na vyrovnání s církvemi měl vstoupit v platnost 1. ledna příštího roku.

Odkládání je nespravedlivé, tvrdí ministryně

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové), jejíž resort zákon připravil, jakékoli odkládání odmítá. „Je spravedlivé, aby k vyrovnání došlo, a posouvat řešení přinese jen náklady navíc, protože v nejbližších letech budou moci o financování státem požádat další církve a náboženské společnosti,“ řekla Právu Hanáková. Navíc Ústavní soud již v srpnu rozhodl, že protiústavní nečinnost parlamentu nelze již dále tolerovat, a vyzval obecní soudy, aby se již nezdráhaly a spory církví a náboženských společností se státem začaly řešit.

Podle místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilové straně dělá také starost, z jakých zdrojů se budou brát na vyrovnání peníze. „Je to důležitější o to víc, že nastává druhé období obtíží pro evropský, potažmo český ekonomický vývoj. Hledáme řešení, které tak nezatíží státní rozpočet, ale vyrovnání nikdo nezpochybňuje," řekla Právu Navrátilová. Dodala, že odmítají vysvětlení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že se peníze vezmou ze státního rozpočtu.

„Naši ministři mají několik návrhů k řešení vyrovnání s církvemi, které představí na vládě. Návrhy však chceme představit nejprve našim vládním kolegům zítra na jednání kabinetu," podotkla Navrátilová.

Církevní restituce se bez velkých výsledků řeší již od 90. let. Definitivní tečku by přivítaly nejen církve, ale i obce, v jejichž katastrech zablokované církevní pozemky leží.

Návrh na církevní restituce, počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích 30 let. Částka by měla být úročena ve výši inflace. Stát bude navíc církve dotovat ještě sedmnáct let. Z toho tři roky v plné výši, tedy 1,4 miliardy korun ročně. Dalších 13 let se podpora bude ročně o pět procent snižovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám