Hlavní obsah

V první minutě nového roku se narodilo hned sedm dětí

Právo, ČTK, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každoročně se v prvních minutách nového roku vedou "boje" o to, kde se narodí první miminko České republiky. Letos se v první minutě narodilo hned sedm dětí. Na svět je přivítali zdravotníci v Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, v Brně, Vyškově, Táboře, v Ostrově na Karlovarsku a v Rokycanech. Řada krajů a měst své první občánky každoročně obdarovává, někteří porodníci však "závody o první dítě roku" odmítají.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Minutu po půlnoci se narodila 1. ledna v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří Eliška Macáková.

Článek

V mladoboleslavské nemocnici se narodila v první minutě po půlnoci holčička Dora. Na svět přišla císařským řezem. Šlo o akutní zákrok, který nebyl plánovaný, řekla  mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.

Ve stejné době se ve Vyškově narodila Hana Skripcová a v Brně Eliška Macáková, v Ostrově na Karlovarsku holčička Vanessa Frosali, v Rokycanech chlapeček Jan a v Táboře Natálie Truhlářová. Minutu po půlnoci přišel na svět také chlapeček v ústecké nemocnici.

V Praze se jako první letos narodil Filip v krčské nemocnici, na svět ho přivítali půl hodiny po půlnoci. O další půlhodinu později se mohli radovat rodiče holčičky Marie Ludmily v Ostravě, po 01:00 přišel na svět také Kryštof ve Vsetíně.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Z rozhledny Hýlačka zbyla jen hromada popela a ohořelých trámů.

Druhým novorozenětem, které přišlo na svět o silvestrovské noci na severu Moravy a ve Slezsku, je padesáticentimetrový chlapeček Filip vážící 3125 gramů. Narodil se v krnovské nemocnici v 1.38 hodin. Jako třetí pak vykoukla na svět v havířovské nemocnici ve 2.10 hodin holčička Anita.

Některé kraje si na první miminko pár hodin počkaly

Několik hodin po půlnoci se narodily první děti na Vysočině, v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Načas si dala miminka v kraji Libereckém, první se tam narodilo až po 09:00.

Řada měst a krajů první občánky obdarovává, například Ostrava má pro první dítě a jeho maminku zlatou minci, plyšovou hračkou a bonboniéru.

Minutu narození lze podle odborníků určit přesně, je to okamžik, kdy dítě je "celé" venku, ať přirozenou cestou nebo císařským řezem. Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka neovlivní vidina odměny pro matku ani sláva pro porodnici lékaře, aby porod vhodně načasovali. "Rozhodně žádný porodník by neindukoval porod, ani nedělal císařský řez jen proto, aby to dítko bylo první," řekl už dříve Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám