Hlavní obsah

Policii čeká perný den, do Prahy míří špičky světové politiky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud měl některý ze speciálně cvičených policejních osobních strážců na předvánoční dobu naplánovanou dovolenou, může na ni zapomenout. Kvůli masivní účasti zahraničních státníků a dalších oficiálních zahraničních osobností na pátečním pohřbu exprezidenta Václava Havla stahuje policie své bodyguardy z celé republiky.

Foto: Michal Cizek, Reuters

Příslušníci hradní stráže přikrývají rakev s ostatky exprezidenta Václava Havla

Článek

A plné ruce má i se sháněním aut do kolon a jejich řidičů. Limuzíny si vedení policie půjčuje i od kanceláře prezidenta republiky.

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který celé akci velí, však uklidňuje: bude to náročné, ale zvládneme to. Podle něj si policie vypomáhá posilami ze všech krajů sousedících s Prahou. Celkově má být do akce nasazeno zhruba 900 lidí.

Auta do kolon

Definitivní seznam hostů měla policie dostat od ministerstva zahraničních věcí ve středu večer. „Počítáme každopádně s účastí několika desítek významných hostů, které budeme muset chránit,“ řekl Právu Husák.

Podle něho musela policie při zajišťování strážců a řidičů využít všechny své možnosti. „Na opatření se budou podílet i policisté ze speciálních celostátních útvarů. Celkově to bude hodně těsné, ale podle dosavadních informací to vypadá, že jejich počty budou stačit. S tím, že bychom si například strážce někde půjčovali, samozřejmě nepočítáme,“ konstatoval včera odpoledne.

Co si ale policie půjčovat zcela jistě bude, jsou luxusní limuzíny, sama jich totiž pro hosty tolik nemá. „Kromě vozů ochranné služby a hradní policie budeme využívat i auta kanceláře prezidenta republiky. Půjde většinou o vozy Audi A8, ale v kolonách budou i další značky a modely,“ upřesnil Husák.

Kolony jedna za druhou

Ten už v roce 2000 úspěšně řídil rozsáhlá bezpečnostní opatření při pražském zasedání Mezinárodního měnového fondu. „Rozdíl je v tom, že tentokrát bude velké množství chráněných osob ve velmi krátkém časovém úseku na jednom místě. Na přípravách podobných opatření se přitom standardně pracuje několik týdnů. Jenže nyní to musíme zvládnout za několik hodin, maximálně dnů,“ poznamenal náměstek policejního prezidenta.

Jednou z nejnáročnějších logistických akcí bude podle něho samotný přejezd všech státníků na místo pohřbu do katedrály sv. Víta na Hradě. „Delegace budou přilétat na ruzyňské letiště v rychlém sledu, a kolony tak budou do centra jezdit doslova jedna za druhou,“ vysvětlil Husák.

První státní pohřeb takového významu v historii ČR 

Policejní prezident Petr Lessy pak v této souvislosti ve středu připomněl, že jde v novodobé historii o první masívní státní pohřeb. „Naši lidé na tom dělají ve dne v noci. Kvůli mnoha okolnostem to bude náročné, ale nemůžeme se vymlouvat a situaci zvládneme,“ dodal s tím, že kromě bezpečnosti chce policie zajistit i jeho důstojnost. „Budeme samozřejmě monitorovat i okolí, aby nedošlo k žádným incidentům, které by mohly důstojnost tohoto aktu narušit,“ uvedl.

Už ve středu bylo v ulicích metropole v souvislosti s převozem exprezidentových ostatků na Pražský hrad nasazeno zhruba 700 lidí.

„Kromě nezbytných dopravních omezení jsme nezaznamenali žádné incidenty,“ poznamenala vpodvečer mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám