Hlavní obsah

Na poslední cestě doprovodí Havla dělostřelecké salvy z Petřína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dělostřelecká baterie čítající čtyři kanóny bude v pátek připravena na Petříně, aby vypálila čestné salvy k uctění památky bývalého prezidenta Václava Havla, který v neděli zemřel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lafeta s ostatky Václava Havla na Pražském hradě.

Článek

„V pátek 23. prosince vojáci Posádkového velitelství Praha vzdají poctu svému bývalému nejvyššímu veliteli vystřelením 21 dělostřeleckých salv,“ informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Vojáci k palbě používají upravená děla, která nestřílejí dělostřelecké náboje. Odpalují pouze speciální patrony, které napodobují zvukový efekt při ostré střelbě, poznamenal k tomu tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Děla jsou umístěna na Petříně. Aby obsluha z kanónů vystřelila ve správný okamžik, bývá na místě ceremoniálu voják vybavený vysílačkou, který dá v příhodný okamžik povel k zahájení palby.

Proč 21 výstřelů?

Slavnostní výstřely se v Česku používají při oficiálních příležitostech. Salvy zazněly například i při inauguraci Havlova nástupce v prezidentské funkci Václava Klause.

Čtěte také:

Podle armády není úplně jasné, kde a kdy vznikla tradice 21 slavnostních výstřelů, která se dodržuje i v Česku. Podle jedné verze se vyvinula z námořní tradice zdvořilostních pozdravů, které si vzájemně opětovaly lodě nebo pevnosti. Původně tato tradice spočívala ve složitém stahování vlajek a svinování plachet, postupně v 18. století tento ceremoniál nahradilo 21 výstřelů.

Podle druhé verze pravidla pro vzdávání poct stanovila v 18. a 19. století Velká Británie, která byla tehdy hlavní světovou námořní mocností. Tuto tradici v roce 1875 přijaly také Spojené státy. Tradice z námořního ceremoniálu byla později převzata také pozemním vojskem, které vypalovalo 21 dělostřeleckých ran například na oslavu vítězství. Tento zvyk se později ujal také v Česku.

V poledne republika ztichne

Takzvané salvové kanóny byly v roce 1993 upraveny z vyřazených 85milimetrových děl vzor 52. Jejich přestavbou byl pověřen Vojenský technický ústav výzbroje a munice ve Slavičíně. Odpalování jednotlivých náloží je elektronické. Obsluha pouze zadá počet ran a zbytek ceremonie je již automatický.

Havlův státní pohřeb je plánován na pátek. Ráno bude rakev s tělem převezena do chrámu svatého Víta, kde ve 12:00 začne minutou ticha requiem. Smutečního obřadu na Hradčanech se zúčastní mnoho významných hostů ze zahraničí. Na minutu se podle doporučení vlády má v poledne utišit celá země, po tuto dobu se také například zastaví pražská MHD, ale i většina firem počítá s podobným opatřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám